Виділяють три механізми старіння шкіри:
- фотостаріння (зовнішній тип);
- хроностаріння (біологічне і вікове);
- глікостаріння / процес глікації (відкладення продуктів глікаціі).;
Головна відмінність полягає в тому, що хроностаріння є генетично зумовлений процес, а фотостаріння прямо пов'язане з ультрафіолетовим опроміненням і особливостями відповіді конкретного організму на пошкодження. Головний з цих механізмів - це фотостаріння, потім йде глікостаріння і лише на третьому місці - вік. Як ви бачите, ваші роки - далеко не найголовніший фактор в вигляді вашої шкіри. Фотостаріння і глікостаріння тісно пов'язані один з одним, так як обидва процеси підсилюють оксидативний стрес.
Глікація
Глікація - це хімічна реакція, що виникає в результаті фіксації вільних цукрів на молекулах протеїнів. Вона впливає на весь організм. На останній стадії цієї хімічної реакції з'являються кінцеві продукти глікації - Advanced Glycation Endproducts (A.G.E). Саме вони є однією з основних причин старіння шкіри, адже найбільше впливають на фібрилярні білки дерми: еластин і колаген. Згодом білки втрачають свою еластичність і стають все жорсткіші через все більшу фіксацію цукрів.
Як наслідок: витончення, втрата еластичності, зморшки, темні кола під очима, загострення пігментації, запалення, порушення рубцювання шкіри. Всі ці ознаки старіння прямо або побічно спричинені процесом глікації, який в нашому тілі відбувається безперервно, а з віком тільки посилюється.
Зупинити утворення AGE можна лише виключивши цукор, рафіновані і крохмалисті продукти. А саме:
- ❌ простий цукор (шоколад, торти, тістечка, печиво, газовані солодкі напої, алкогольні солодкі напої і т.д.);
- ❌ фруктозу (всі солодкі фрукти якщо і їсти, то тільки в сезон і в помірних кількостях);
- ❌ шліфоване борошно (магазинна випічка, білий хліб, макарони та ін.);
- ❌ білий рис;
- ❌ коренеплоди (картопля тощо).
Своєчасна відмова про солодкого - це найбільш ефективний метод сповільнення старіння.
50+ назв цукру на етикетці.
Де ховається цукор?
Всім зрозуміло, що цукор є в печиві, тортах, булочках, цукерках. Але мало хто підозрює корисні йогурти, сухі сніданки, молоко, соуси. У кашах швидкого приготування - до 17 грам цукру на 100 грам. У хлібі з висівками - близько 4 грам цукру на 100 грам. У середній пляшці йогурту - до 4 чайних ложок цукру.
Мюслі, які рекламують як «здоровий сніданок», можуть містити цукру так багато, що він складе половину ваги всього продукту, а по калорійності вони конкурують з булочками і тортами. В одній склянці пакетованого соку - до 5-7 ложок цукру. У газованих напоях - 7-9 чайних ложок на стакан. У кетчупі - 15 грам цукру, а в барбекю соусі - всі 30 грам. Як підрахували в Британському фонді по боротьбі з серцево-судинними захворюваннями, в 1 столовій ложці кетчупу зазвичай міститься 1 чайна ложка цукру. Краще готуйте кетчуп самі.
Крім того, сосиски, сардельки, ковбаси містять трансгенну сою, глутамат натрію (підсилювач смаку, що викликає звикання схоже на наркотичне), так в їх складі легко знайти близько 20 чайних ложок цукру на 1 кг продукту.
До 10 грам цукру на 100 грам продукту можуть містити консервований горошок, кукурудза, морква, брюссельська капуста, червона капуста.
Будьте уважні і читайте етикетки. Віддавайте перевагу натуральним, цільним продуктам, які піддаються мінімальній переробці. І намагайтеся уникати продуктів промислового виробництва.
Ловіть список назв під якими цукор маскується у продуктах
- сахароза;
- мальтоза;
- глюкоза;
- лактоза;
- фруктоза;
- декстроза;
- манноза;
- ізоглюкоза;
- левулоза.
Всі складники, що закінчуються на - оза:
- банановий цукор;
- барбадоський цукор;
- буряковий цукор;
- виноградний цукор;
- вівсяний сироп;
- декстрин;
- демера цукор;
- етилмальтол;
- жовтий цукор;
- згущений сік тростини;
- зневоднений сік тростини;
- золотий сироп;
- золотий цукор;
- інвертний сироп;
- інвертний цукор;
- карамель;
- кленовий сироп;
- кокосовий цукор;
- кондитерський цукор;
- концентрат фруктового соку;
- коричневий цукор;
- кукурудзяний підсолоджувач;
- кукурудзяний сироп;
- мальтодекстрин;
- мед;
- меляса;
- нектар агави;
- неочищений тростинний цукор;
- нерафінований цукор;
- органічний цукор-сирець;
- пальмовий цукор;
- патока;
- пропарений тростинний сік;
- рападура;
- рисовий сироп;
- сирий цукор;
- сироп з березового соку;
- сироп рафінери;
- сироп рисових висівок;
- сироп ріжкового дерева;
- сироп сорго
солодовий сироп; - суха кукурудзяна патока;
- сухі речовини глюкози;
- тростинний сік;
- тростинний цукор;
- турбінадо;
- фініковий цукор;
- фруктовий сік;
- фруктозно-глюкозний сироп;
- цукор (гранульований);
- цукор мускатний;
- цукрова пудра;
- ячмінний солод;
- ячмінний солодовий сироп;
- hfcs (кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози)
Залишити коментар