Виділяють три механізми старіння шкіри:

  • фотостаріння (зовнішній тип);
  • хроностаріння (біологічне і вікове);
  • глікостаріння / процес глікації (відкладення продуктів глікаціі).;

Головна відмінність полягає в тому, що хроностаріння є генетично зумовлений процес, а фотостаріння прямо пов'язане з ультрафіолетовим опроміненням і особливостями відповіді конкретного організму на пошкодження. Головний з цих механізмів - це фотостаріння, потім йде глікостаріння і лише на третьому місці - вік. Як ви бачите, ваші роки - далеко не найголовніший фактор в вигляді вашої шкіри. Фотостаріння і глікостаріння тісно пов'язані один з одним, так як обидва процеси підсилюють оксидативний стрес.

Глікація

Глікація - це хімічна реакція, що виникає в результаті фіксації вільних цукрів на молекулах протеїнів. Вона впливає на весь організм. На останній стадії цієї хімічної реакції з'являються кінцеві продукти глікації - Advanced Glycation Endproducts (A.G.E). Саме вони є однією з основних причин старіння шкіри, адже найбільше впливають на фібрилярні білки дерми: еластин і колаген. Згодом білки втрачають свою еластичність і стають все жорсткіші через все більшу фіксацію цукрів.
Як наслідок: витончення, втрата еластичності, зморшки, темні кола під очима, загострення пігментації, запалення, порушення рубцювання шкіри. Всі ці ознаки старіння прямо або побічно спричинені процесом глікації, який в нашому тілі відбувається безперервно, а з віком тільки посилюється.

Зупинити утворення AGE можна лише виключивши цукор, рафіновані і крохмалисті продукти. А саме:

  • ❌ простий цукор (шоколад, торти, тістечка, печиво, газовані солодкі напої, алкогольні солодкі напої і т.д.);
  • ❌ фруктозу (всі солодкі фрукти якщо і їсти, то тільки в сезон і в помірних кількостях);
  • ❌ шліфоване борошно (магазинна випічка, білий хліб, макарони та ін.);
  • ❌ білий рис;
  • ❌ коренеплоди (картопля тощо).

Своєчасна відмова про солодкого - це найбільш ефективний метод сповільнення старіння.

50+ назв цукру на етикетці.

Де ховається цукор?

Всім зрозуміло, що цукор є в печиві, тортах, булочках, цукерках. Але мало хто підозрює корисні йогурти, сухі сніданки, молоко, соуси. У кашах швидкого приготування - до 17 грам цукру на 100 грам. У хлібі з висівками - близько 4 грам цукру на 100 грам. У середній пляшці йогурту - до 4 чайних ложок цукру.
Мюслі, які рекламують як «здоровий сніданок», можуть містити цукру так багато, що він складе половину ваги всього продукту, а по калорійності вони конкурують з булочками і тортами. В одній склянці пакетованого соку - до 5-7 ложок цукру. У газованих напоях - 7-9 чайних ложок на стакан. У кетчупі - 15 грам цукру, а в барбекю соусі - всі 30 грам. Як підрахували в Британському фонді по боротьбі з серцево-судинними захворюваннями, в 1 столовій ложці кетчупу зазвичай міститься 1 чайна ложка цукру. Краще готуйте кетчуп самі.

Крім того, сосиски, сардельки, ковбаси містять трансгенну сою, глутамат натрію (підсилювач смаку, що викликає звикання схоже на наркотичне), так в їх складі легко знайти близько 20 чайних ложок цукру на 1 кг продукту.
До 10 грам цукру на 100 грам продукту можуть містити консервований горошок, кукурудза, морква, брюссельська капуста, червона капуста.
Будьте уважні і читайте етикетки. Віддавайте перевагу натуральним, цільним продуктам, які піддаються мінімальній переробці. І намагайтеся уникати продуктів промислового виробництва.


Ловіть список назв під якими цукор маскується у продуктах

  • сахароза;
  • мальтоза;
  • глюкоза;
  • лактоза;
  • фруктоза;
  • декстроза;
  • манноза;
  • ізоглюкоза;
  • левулоза.

Всі складники, що закінчуються на - оза:

  • банановий цукор;
  • барбадоський цукор;
  • буряковий цукор;
  • виноградний цукор;
  • вівсяний сироп;
  • декстрин;
  • демера цукор;
  • етилмальтол;
  • жовтий цукор;
  • згущений сік тростини;
  • зневоднений сік тростини;
  • золотий сироп;
  • золотий цукор;
  • інвертний сироп;
  • інвертний цукор;
  • карамель;
  • кленовий сироп;
  • кокосовий цукор;
  • кондитерський цукор;
  • концентрат фруктового соку;
  • коричневий цукор;
  • кукурудзяний підсолоджувач;
  • кукурудзяний сироп;
  • мальтодекстрин;
  • мед;
  • меляса;
  • нектар агави;
  • неочищений тростинний цукор;
  • нерафінований цукор;
  • органічний цукор-сирець;
  • пальмовий цукор;
  • патока;
  • пропарений тростинний сік;
  • рападура;
  • рисовий сироп;
  • сирий цукор;
  • сироп з березового соку;
  • сироп рафінери;
  • сироп рисових висівок;
  • сироп ріжкового дерева;
  • сироп сорго
    солодовий сироп;
  • суха кукурудзяна патока;
  • сухі речовини глюкози;
  • тростинний сік;
  • тростинний цукор;
  • турбінадо;
  • фініковий цукор;
  • фруктовий сік;
  • фруктозно-глюкозний сироп;
  • цукор (гранульований);
  • цукор мускатний;
  • цукрова пудра;
  • ячмінний солод;
  • ячмінний солодовий сироп;
  • hfcs (кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози)