Виділяють три механізми старіння шкіри: ?фотостаріння (зовнішній тип) ?хроностаріння (біологічне і вікове) ?глікостаріння / процес глікації (відкладення продуктів глікаціі).
Головна відмінність полягає в тому, що хроностаріння є генетично зумовлений процес, а фотостаріння прямо пов’язане з ультрафіолетовим опроміненням і особливостями відповіді конкретного організму на пошкодження. Головний з цих механізмів – це фотостаріння, потім йде глікостаріння і лише на третьому місці – вік. Як ви бачите, ваші роки – далеко не найголовніший фактор в вигляді вашої шкіри. Фотостаріння і глікостаріння тісно пов’язані один з одним, так як обидва процеси підсилюють оксидативний стрес.
Глікація – це хімічна реакція, що виникає в результаті фіксації вільних цукрів на молекулах протеїнів. Вона впливає на весь організм. На останній стадії цієї хімічної реакції з’являються кінцеві продукти глікації – Advanced Glycation Endproducts (A.G.E). Саме вони є однією з основних причин старіння шкіри, адже найбільше впливають на фібрилярні білки дерми: еластин і колаген . Згодом білки втрачають свою еластичність і стають все жорсткіші через все більшу фіксацію цукрів. Як наслідок: витончення, втрата еластичності, зморшки, темні кола під очима, загострення пігментації, запалення, порушення рубцювання шкіри. Всі ці ознаки старіння прямо або побічно спричинені процесом глікації, який в нашому тілі відбувається безперервно, а з віком тільки посилюється.
Зупинити утворення AGE можна лише виключивши цукор, рафіновані і крохмалисті продукти. А саме: ❌ простий цукор (шоколад, торти, тістечка, печиво, газовані солодкі напої, алкогольні солодкі напої і т.д.); ❌ фруктозу (всі солодкі фрукти якщо і їсти, то тільки в сезон і в помірних кількостях); ❌ шліфоване борошно (магазинна випічка, білий хліб, макарони та ін.); ❌ білий рис; ❌ коренеплоди (картопля тощо).
Своєчасна відмова про солодкого – це найбільш ефективний метод сповільнення старіння. 50+ назв цукру на етикетці
Де ховається цукор?
Всім зрозуміло, що цукор є в печиві, тортах, булочках, цукерках. Але мало хто підозрює корисні йогурти, сухі сніданки, молоко, соуси. У кашах швидкого приготування – до 17 грам цукру на 100 грам. У хлібі з висівками – близько 4 грам цукру на 100 грам. У середній пляшці йогурту – до 4 чайних ложок цукру. Мюслі, які рекламують як «здоровий сніданок», можуть містити цукру так багато, що він складе половину ваги всього продукту, а по калорійності вони конкурують з булочками і тортами. В одній склянці пакетованого соку – до 5-7 ложок цукру. У газованих напоях – 7-9 чайних ложок на стакан. У кетчупі – 15 грам цукру, а в барбекю соусі – всі 30 грам. Як підрахували в Британському фонді по боротьбі з серцево-судинними захворюваннями, в 1 столовій ложці кетчупу зазвичай міститься 1 чайна ложка цукру. Краще готуйте кетчуп самі.
Крім того, сосиски, сардельки, ковбаси містять трансгенну сою, глутамат натрію (підсилювач смаку, що викликає звикання схоже на наркотичне), так в їх складі легко знайти близько 20 чайних ложок цукру на 1 кг продукту. До 10 грам цукру на 100 грам продукту можуть містити консервований горошок, кукурудза, морква, брюссельська капуста, червона капуста. Будьте уважні і читайте етикетки. Віддавайте перевагу натуральним, цільним продуктам, які піддаються мінімальній переробці. І намагайтеся уникати продуктів промислового виробництва.
Ловіть список назв під якими цукор маскується у продуктах
Наш головний ворог – ЦУКОР
Виділяють три механізми старіння шкіри:
?фотостаріння (зовнішній тип)
?хроностаріння (біологічне і вікове)
?глікостаріння / процес глікації (відкладення продуктів глікаціі).
Головна відмінність полягає в тому, що хроностаріння є генетично зумовлений процес, а фотостаріння прямо пов’язане з ультрафіолетовим опроміненням і особливостями відповіді конкретного організму на пошкодження.
Головний з цих механізмів – це фотостаріння, потім йде глікостаріння і лише на третьому місці – вік. Як ви бачите, ваші роки – далеко не найголовніший фактор в вигляді вашої шкіри. Фотостаріння і глікостаріння тісно пов’язані один з одним, так як обидва процеси підсилюють оксидативний стрес.
Глікація – це хімічна реакція, що виникає в результаті фіксації вільних цукрів на молекулах протеїнів. Вона впливає на весь організм. На останній стадії цієї хімічної реакції з’являються кінцеві продукти глікації – Advanced Glycation Endproducts (A.G.E). Саме вони є однією з основних причин старіння шкіри, адже найбільше впливають на фібрилярні білки дерми: еластин і колаген .
Згодом білки втрачають свою еластичність і стають все жорсткіші через все більшу фіксацію цукрів.
Як наслідок: витончення, втрата еластичності, зморшки, темні кола під очима, загострення пігментації, запалення, порушення рубцювання шкіри. Всі ці ознаки старіння прямо або побічно спричинені процесом глікації, який в нашому тілі відбувається безперервно, а з віком тільки посилюється.
Зупинити утворення AGE можна лише виключивши цукор, рафіновані і крохмалисті продукти. А саме:
❌ простий цукор (шоколад, торти, тістечка, печиво, газовані солодкі напої, алкогольні солодкі напої і т.д.);
❌ фруктозу (всі солодкі фрукти якщо і їсти, то тільки в сезон і в помірних кількостях);
❌ шліфоване борошно (магазинна випічка, білий хліб, макарони та ін.);
❌ білий рис;
❌ коренеплоди (картопля тощо).
Своєчасна відмова про солодкого – це найбільш ефективний метод сповільнення старіння.
50+ назв цукру на етикетці
Де ховається цукор?
Всім зрозуміло, що цукор є в печиві, тортах, булочках, цукерках. Але мало хто підозрює корисні йогурти, сухі сніданки, молоко, соуси.
У кашах швидкого приготування – до 17 грам цукру на 100 грам.
У хлібі з висівками – близько 4 грам цукру на 100 грам.
У середній пляшці йогурту – до 4 чайних ложок цукру.
Мюслі, які рекламують як «здоровий сніданок», можуть містити цукру так багато, що він складе половину ваги всього продукту, а по калорійності вони конкурують з булочками і тортами.
В одній склянці пакетованого соку – до 5-7 ложок цукру.
У газованих напоях – 7-9 чайних ложок на стакан.
У кетчупі – 15 грам цукру, а в барбекю соусі – всі 30 грам.
Як підрахували в Британському фонді по боротьбі з серцево-судинними захворюваннями, в 1 столовій ложці кетчупу зазвичай міститься 1 чайна ложка цукру. Краще готуйте кетчуп самі.
Крім того, сосиски, сардельки, ковбаси містять трансгенну сою, глутамат натрію (підсилювач смаку, що викликає звикання схоже на наркотичне), так в їх складі легко знайти близько 20 чайних ложок цукру на 1 кг продукту.
До 10 грам цукру на 100 грам продукту можуть містити консервований горошок, кукурудза, морква, брюссельська капуста, червона капуста.
Будьте уважні і читайте етикетки. Віддавайте перевагу натуральним, цільним продуктам, які піддаються мінімальній переробці. І намагайтеся уникати продуктів промислового виробництва.
Ловіть список назв під якими цукор маскується у продуктах
сахароза
мальтоза
глюкоза
лактоза
фруктоза
декстроза
манноза
ізоглюкоза
левулоза.
Всі складники, що закінчуються на – оза
банановий цукор
барбадоський цукор
буряковий цукор
виноградний цукор
вівсяний сироп
декстрин
демера цукор
етилмальтол
жовтий цукор
згущений сік тростини
зневоднений сік тростини
золотий сироп
золотий цукор
інвертний сироп
інвертний цукор
карамель
кленовий сироп
кокосовий цукор
кондитерський цукор
концентрат фруктового соку
коричневий цукор
кукурудзяний підсолоджувач
кукурудзяний сироп
мальтодекстрин
мед
меляса
нектар агави
неочищений тростинний цукор
нерафінований цукор
органічний цукор-сирець
пальмовий цукор
патока
пропарений тростинний сік
рападура
рисовий сироп
сирий цукор
сироп з березового соку
сироп рафінери
сироп рисових висівок
сироп ріжкового дерева
сироп сорго
солодовий сироп
суха кукурудзяна патока
сухі речовини глюкози
тростинний сік
тростинний цукор
турбінадо
фініковий цукор
фруктовий сік
фруктозно-глюкозний сироп
цукор (гранульований)
цукор мускатний
цукрова пудра
ячмінний солод
ячмінний солодовий сироп
hfcs (кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози)