Колаген — одна з найважливіших речовин для організму людини. Його частка серед білків здорового тіла досягає 25%. Він складає основу сполучної тканини, отже від нього залежить стан шкіри, хрящів, кісток, нігтів і волосся. Розповідаємо, як правильно приймати колаген, щоб отримати максимальний ефект для здоров’я та краси.

Для чого потрібен колаген?

Ця речовина є життєво необхідною для людини. Зменшення її кількості негайно позначається на всіх системах органів — зменшується пружність шкіри й рухомість суглобів, з’являються ознаки старіння, знижується фізична активність.

На щастя, тіло людини вміє виробляти власний колаген з харчових продуктів. Однак його кількість може бути недостатньою через незбалансовану дієту, порушення обміну речовин чи надмірні фізичні навантаження. Тому більшості людей необхідно вживати колаген у вигляді біологічних добавок. Вони мають дуже високу ефективність, про яку ми розкажемо докладніше.

Покращення здоров’я шкіри

Головний ефект приймання добавок — сповільнення візуального старіння. Натуральний білок відновлює пружність та еластичність шкіри. Він допомагає утримувати вологу, прискорюючи процеси мікроциркуляції та покращуючи живлення тканин мікроелементами. Завдяки цьому вдається уникнути ранньої появи зморшок та інших дефектів, характерних для старшого віку.

Полегшення болю в суглобах

Якщо загалом на цю сполуку припадає 25% маси білків у тілі людини, то його частка в хрящовій тканині суглобів — до 75–90%. Знаючи це, можна зрозуміти, для чого потрібно пити колаген. Він не просто сповільнює природне зношування хрящів, а й сприяє загоєнню старих травм. Вживання речовини в добавках обов’язкове для спортсменів і людей, які проводять більшу частину дня на ногах.

Зміцнення кісток

Одна з найбільш розповсюджених причин захворювань опорно-рухового апарату — зменшення кількості власного колагену в організмі через вікові зміни чи неправильне харчування. Приймання цього білку дозволяє зміцнити кістки, підвищивши їх навантаження. Окрім того, його додавання в раціон служить ефективною профілактикою остеопорозу.

Прискорення росту м’язів

Тренери часто рекомендують спортсменам і бодібілдерам пити колаген у порошку. Науково доведено, що ця речовина зміцнює сполучну тканину та прискорює зростання волокон скелетних м’язів. У ній також містяться амінокислоти, які беруть участь у побудові нових клітин тіла.

Захист серця

Нагадуємо про те, що циркуляція крові забезпечується м’язами. Вище ми вже сказали, що білок здатен укріплювати їх — це актуально й для серця. А його вплив на сполучну тканину буде неоціненним для стінок судин. Тому вживання продуктів з високим вмістом такої речовини зменшить ймовірність розвитку таких небезпечних хвороб, як інфаркт, інсульт, тромбоз та аневризма.


Ознаки нестачі колагену в організмі

Дуже важливо приймати необхідні заходи при появі перших проблем, які асоціюють з дефіцитом цієї речовини. До них відносять:

  • хронічний біль у м’язах, який підсилюється при мінімальних навантаженнях;
  • швидку стомлюваність, апатію, малу фізичну активність;
  • появу глибоких зморшок на обличчі, швидке візуальне старіння;
  • зменшення тонусу шкіри, сухість, часті інфекції;
  • ламкість нігтів і випадіння волосся.

У таких випадках бажано проконсультуватися з лікарем. Він не тільки розкаже, як правильно пити колаген, але й виключить інші патології, які мають схожі симптоми. Пам’ятайте, що затягувати не варто — з часом ситуація буде тільки погіршуватися.


Форми колагену

По-перше, речовина може мати різне походження:

  1. Морський колаген міститься в хрящах риби та ракоподібних. Його також отримують з деяких видів водоростей. Такий різновид має більшу біологічну активність, але вищу ціну.
  2. Тваринний виробляють з хрящів і шкіри худоби. Він має меншу ефективність, але дешевше завдяки простому процесу виробництва. Рослинний отримують з овочів і зелені — капусти й шпинату, авокадо й броколі, куркуми й болгарського перцю. Його виробництво вимагає перероблювання великого обсягу сировини, а сама речовина має помірну біологічну активність.

За вмістом амінокислот білок поділяють на 28 типів, але для виробництва добавок з колагеном використовуються тільки три види:

  1. Рівномірно розподіляється в усіх тканинах, підвищує вміст води, покращує циркуляцію мікроелементів. Особливо корисний для кісток і дерми — нижнього шару шкіри.
  2. Швидко всмоктується хрящовою тканиною, а тому використовується для профілактики й лікування захворювань суглобів.
  3. Оптимізує обмін речовин, покращує самопочуття, підвищує рівень фізичної активності. Дуже корисний для нігтів і волосся.

Коли виникає питання, як пити колаген, варто згадати й про наступні форми випуску біологічно активних добавок:

  • таблетки — дуже зручні для транспортування, можна брати з собою в поїздки;
  • порошок — найбільш доступний варіант, зручний у використання;
  • капсули — швидко засвоюються організмом, містять менше допоміжних речовин;
  • рідина — має найвищу біологічну активність, часто збагачується вітамінами й мікроелементами.

Білок також використовується у вигляді масок, кремів і підшкірних ін’єкцій разом з гіалуроновою кислотою. Але його застосування в медичній косметології варто розглядати окремо.


Правила приймання колагену

Головна рекомендація — проконсультуватися з лікарем перед початком курсу. Тільки він може поставити точний діагноз, відрізнивши нестачу речовини в організмі від серйозних захворювань. Добавка вводиться в раціон не більше ніж на 3 місяці, після чого варто зробити перерву на 3–6 місяців. Така схема приймання допоможе організму засвоювати максимальну кількість речовини, не зменшуючи вироблення власного білку.

Добавку в сухому вигляді попередньо розчиняють у рідині. Вона не повинна містити інших видів білка — для цього ідеально підходять вода й фруктові соки. Такий напій вживають за 30 хвилин до їжі, щоб підвищити його ефективність. Багато людей також цікавляться, чи можна пити колаген на ніч. Відповідь буде позитивною, але вам варто почекати не менше 1–1,5 години після вечері.

Правила прийому також забороняють змішувати різні види синтетичного колагену — I, II та III. Це нейтралізує їх корисні властивості та підсилює побічні ефекти. Така комбінована дієта не принесе вам жодної користі, але може нашкодити.

Добова норма, доза колагену

Далі наведене дозування для профілактичного застосування. Щоб дізнатися, як правильно приймати колаген у лікуванні та косметології, обов’язково зверніться до лікаря.

Оптимальна кількість речовини буде залежати від цілі її приймання:

  • для покращення стану суглобів — 2,5 г на добу;
  • для зміцнення кісток — 5 г на добу;
  • для сповільнення процесів старіння й підвищення еластичності шкіри — від 3 до 10 г на добу;
  • для прискорення росту м’язів — від 5 до 25 г на добу залежно від маси тіла й рівню фізичних навантажень.

Як пити колаген в порошку?

Компанія Yotsuba пропонує трипептидний колаген у стіках. Він ідеально підходить для підтримання молодості й профілактики зморшок на обличчі. Вміст пакетиків додається до напоїв, що не містять білків — води, компоту чи соку. Ретельно розмішайте порошок і випийте за 30 хвилин до наступного приймання їжі.

Як приймати колаген у таблетках?

Цей варіант біологічно активних добавок засвоюється трохи повільніше. Знаючи, для чого пити колаген, нескладно здогадатися, що таблетки краще вживати за годину до їжі. Ви також можете приймати їх на ніч, не раніше ніж за 1–1,5 години після вечері.

Як пити колаген у капсулах?

Така форма випуску речовини підходить тим, кому не подобається смак таблеток або порошку. Капсули ковтають, запиваючи великою кількістю води. Разом з ними не можна вживати інші види білків. В асортименті Yotsuba також є чудова альтернатива капсулам — білок у желе. Воно містить хондропротектори, що захищають м’язи та зв’язки. Його варто додавати до раціону спортсменів.

Як приймати рідкий колаген?

Це найзручніша форма випуску життєво важливого білку. Її активні компоненти всмоктуються за лічені хвилини. Але для досягнення максимальної ефективності варто приймати їх за 30 хвилин до їжі. Якщо вас цікавить, як приймати рідкий колаген, у каталозі Yotsuba для вас є готовий напій зі зручним дозуванням.


Колаген у продуктах харчування

Правильне харчування також може підвищити ефективність приймання біологічно активних добавок. Для цього варто ввести в раціон наступні продукти:

  • кісткові бульйони;
  • м’ясо курки й індички;
  • лосося та іншу червону рибу;
  • водорості;
  • морепродукти — молюски та ракоподібних;
  • яйця;
  • шпинат;
  • броколі;
  • капусту;
  • насіння соняшника;
  • помідор;
  • батат;
  • авокадо.

Поширені питання про колаген

1. Чи є протипоказання до вживання колагену?

Його не можна приймати людям з індивідуальною непереносимістю такого білка, морепродуктів, риби та яєць. Також існують препарати, які заборонено вживати разом з цією речовиною.

2. Скільки потрібно пити колагену, щоб був ефект?

Дозування встановлюється індивідуально залежно від ваших цілей та особливостей організму. Профілактична доза — від 2 до 25 г на добу.

3. Як колаген впливає на вагу?

Вживання колагену жодним чином не впливає на вагу тіла. Він може стимулювати розвиток скелетних м’язів, але для суттєвого приросту їх маси потрібно вживати велику кількість інших протеїнів. Білок також нормалізує обмін речовин, але не має суттєвого ефекту в спалюванні жиру.

4. Що руйнує колаген в організмі?

Вироблення власного колагену в тілі людини зменшується в результаті старіння, неправильного харчування, впливу ультрафіолетових променів, надмірних фізичних навантажень і порушення режиму сну.

5. Як зрозуміти що не вистачає колагену в організмі?

Перші ознаки нестачі речовини — випадіння волосся, ламкість нігтів, поява глибоких зморшок на обличчі, швидка втомлюваність і біль у м’язах.

6. Що не можна їсти під час прийому колагену?

Інші білки зменшують або нейтралізують дію речовини. Тому його бажано приймати окремо від їжі. Оптимальний час — за 30 хвилин.