Питання метаболізму та його прискорення цікавить багатьох представниць прекрасної статі. Обмін речовин в організмі ― це сукупність хімічних реакцій, які необхідні підтримки життєвих процесів.

Вважається, що прискорення метаболізму допомагає схуднути. Чим швидше він проходить, тим більше калорій спалюється у тілі. На просторах інтернету можна знайти багато порад, які допоможуть розігнати обмін речовин. Ми зібрали найефективніші та описали їх у статті нижче.


Що таке обмін речовин?

Багато блогерів та фітнес тренерів звертають увагу на процеси метаболізму, але не пояснюють їх суті. Якщо дуже спростити, можна сказати, що це розпад складних сполук на прості з виділенням енергії, і навіть синтез важливих речовин із споживанням енергії. Грубо кажучи, все, що відбувається в організмі, можна зарахувати до тих чи інших метаболічних змін.

У деяких випадках обмін речовин в організмі сповільнюється. Це відображається на швидкості хімічних реакцій та часто призводить до ожиріння, погіршення самопочуття, гормонального дисбалансу.

Причини порушення обміну речовин

Причин порушення метаболізму може бути дуже багато. Точно встановити їх допоможе лише лікар після проведення аналізів та досліджень. Ми перерахуємо найчастіші.

Причини порушення обміну речовин

Фастфуди, солодкі газовані напої, вживання великої кількості цукру та алкоголю завжди призводять до негативних наслідків. Переїдання та надто великі навантаження на кишківник уповільнюють обмін речовин.

Низька фізична активність

Гіподинамія, відсутність фізичних навантажень та сидячий спосіб життя впливають на наш організм не надто добре. Вони у ста відсотках випадків призводять до порушення метаболізму.

Порушений режим дня

За день має бути три приймання їжі з перервами щонайменше три години. Допустимий також один перекус. Спати потрібно лягати до 22:00, тривалість сну ― 8-10 годин. У разі відбувається синтез гормону мелатоніну. Він відповідає за швидкість реакції в організмі. Якщо ви їсте частіше, ніж чотири рази на добу та активні вночі, у вас виникнуть проблеми зі здоров’ям.

Хвороби

Деякі хвороби ведуть до зниження швидкості метаболізму, підвищення температури тіла та інших схожих симптомів. Точний діагноз може встановити тільки лікар після проведення аналізів та досліджень.


Як зрозуміти що обмін речовин порушено

Якщо ви здорові, правильно харчуєтеся, не переїдаєте та ведете активний спосіб життя, але у вас є зайві вага та проблеми зі шкірою, найімовірніше, обмін речовин в організмі порушений. У такому разі необхідно звернутися до фахівця.

Якщо ви вживаєте алкоголь, нерегулярно вживаєте їжу, курите тощо, можете бути впевнені, що проблеми з метаболізмом існують, навіть якщо ви дуже худі.

Річ в тому, що хімічні процеси можуть бути як уповільненими, так і прискореними. Вирішувати проблему необхідно у будь-якому випадку.

Способи прискорення обміну речовин в організмі

Більшість людей цікавиться, як відновити обмін речовин, зробити його швидшим і в результаті скинути зайву вагу. Існує кілька способів, які справді працюють.

Продукти, що прискорюють обмін речовин в організмі людини

До списку харчових продуктів, які можуть прискорити обмін речовин, відносять:

  • зелений чай без цукру;
  • ананас;
  • біле м’ясо;
  • цільнозернові каші;
  • макарони твердих сортів;
  • капуста;
  • білий йогурт середньої жирності;
  • болгарський перець;
  • цибуля;
  • горіхи;
  • яйця;
  • сир.

На те, щоб переварити ці продукти, тілу людини потрібно багато часу та енергії. Завдяки цьому запускаються всі необхідні процеси, і організм починає працювати швидше. Пам’ятайте, що виснажливі дієти мають протилежний ефект.


Тренування

Випадіння волосся у дитячому віці, зазвичай, це нормальне явище. Швидкий розвиток та перебудова організму впливають на цибулинки. Волосся швидко випадає, але також раптово відростає.

Якщо ви помітили, що дитина починає лисіти, обов’язково зверніться до педіатра. Лікар визначить точну причину та призначить відповідне лікування. Ігнорувати такі речі точно не слід.


Причини випадіння волосся у дівчат і жінок

До основних причин випадіння волосся у дівчат та жінок належать наступні:

  1. Хронічна втома ― на жаль, представниці прекрасної статі часто нехтують відпочинком, аби встигнути зробити більше. Така поведінка у довготривалій перспективі може призвести до виснаження всього організму, де втрата волосся здаватиметься лише неприємним симптомом.
  2. Нестача вітамінів ― якщо раціон жінки незбалансований, можуть виникнути проблеми з шевелюрою. Для того, щоб уникнути неприємної ситуації, слід вживати в їжу морську рибу, свіжі овочі та фрукти, крупи та макарони з твердих сортів пшениці.
  3. Пересушена шкіра голови ― шампуні, які містять агресивні мийні компоненти здатні призвести до зневоднення дерми. В результаті втрачається еластичність епідермісу, і тому волосини погано закріплюються. Саме тому можна спостерігати випадіння волосся під час розчісування та створення зачіски.
  4. Порушений гормональний фон ― гормональні зміни дуже часто стають причиною втрати локонів. Встановити такий діагноз та почати лікування можна виключно після консультації з лікарем.

Це найчастіші фактори, які призводять до випадіння волосся у жінок та дівчат.

Як зупинити випадіння волосся в домашніх умовах

Питання як зупинити випадіння волосся надзвичайно часто зустрічається на форумах в інтернеті. Воно хвилює майже кожну жінку і дівчину. Хороша новина ― якщо проблема не пов’язана із захворюваннями, то розв’язати її в домашніх умовах цілком реально.

Найперше необхідно впевнитися, що випадіння волосся надмірне, а не пов’язане з фазою росту. Якщо на гребінці більше, ніж сто волосин в день, можна займатися його домашнім лікуванням.

Дуже часто в інтернеті радять робити маски з реп’яхової олії. Однак ми категорично не рекомендуємо їх робити. Великі молекули масла не проникають вглиб шкіри, а лише забивають пори. Вони “приклеюють” цибулинки, створюючи відчуття жирності, а також обтяжують волосини. У результаті, вони осипаються ще гірше під вагою олії, яка на них налипла.

Натомість варто замінити шампунь на безсульфатний. Вже за короткий період ви помітите, скільки нових волосинок відросло. Щоб покращити місцевий кровообіг, слід робити масаж голови кінчиками пальців. Також варто використовувати спеціальні засоби, які призначені для шкіри голови.

Методи лікування і захисні заходи

Варто наголосити, що випадіння волосся не слід лікувати народними методами. Як показує досвід, ці способи не показують хорошого результату і є звичайною тратою часу.

Натомість краще звернутися до перевірених прийомів, які ефективно борються з проблемою.

Вітаміни

Вживання харчових добавок, які потрапляють в шлунково кишковий тракт та всмоктуються в кров, є найкращим рішенням для тих, хто зіткнувся з проблемою випадіння волосся. Люди, які багато років страждали від втрати локонів, стверджують, що після курсу вітамінів шевелюра відросла з новою силою.

Перед тим, як розпочати пити мінерали, слід зробити аналізи та визначити, які саме речовини потрібно вживати.

Шампуні

Якщо ви бачите, що на етикетці шампуню написано “проти випадіння волосся”, можете бути впевнені, що це маркетинговий хід. Навряд чи знайдеться хоч один мийний засіб, який відновить ріст шевелюри. Однак є багато тих, які спричиняють випадіння. До цієї категорії відносять агресивні шампуні, які створюють на основі сульфатів. Ці речовини здатні негативно позначитися на стані волосся, спричинити ламкість та вилізання цибулин.

Саме тому рекомендуємо змінити догляд на лагідний безсульфатний. Такі шампуні можна знайти навіть у масс-маркеті. Пам’ятайте, що функція цього препарату це очищення шкіри голови. Він не може покращити стан волосин чи зробити їх еластичними.

Маски

Маски на основі олій краще не наносити на шкіру голови. Вони можуть забити пори та значно погіршити ситуацію. Замість цього, змішайте звичайний білий йогурт та кілька капсул вітаміну Е. Суміш кімнатної температури нанесіть на шкіру та корені волосся.

Через пів години змийте та дайте локонам висохнути. Ця маска не тільки підживить фолікули, але також делікатно відлущить відмерлі клітини дерми. Процедуру слід повторювати раз на чотирнадцять днів.

Профілактика випадіння волосся

Попередити втрату волосся значно простіше, ніж відновлювати шевелюру. Слід дотримуватися таких правил:

  • вживати комплекс вітамінів та мінералів;
  • пити достатню кількість води;
  • уникати стресів;
  • спати 8-10 годин у день;
  • не палити;
  • не вживати алкоголь;
  • проводити час на свіжому повітрі;
  • займатися спортом.

Тренування

Активний спосіб життя однозначно має великий вплив на швидкість спалювання калорій. Запам’ятайте правило: чим більша м’язова маса, тим швидший обмін речовин. Тренування сприяють розвитку мускулатури, також добре розганяють рідини, які мають властивість застоюватися.

Народні засоби

До народних засобів відносять вживання перцю чилі в їжу, а також натирання шкіри мазями, що розігрівають. Як показує практика, нічого, крім опіків, народні засоби не приносять.

Бади, що покращують обмін речовин

Комплекси з вітаміном D, C, E, B та інші здатні прискорити обмінні процеси. Таблетки, як правило, призначає лікар, але їх можна підібрати індивідуально. Після вживання спостерігається приплив енергії та зниження ваги.

Чи шкідливе прискорення обміну речовин

Однозначно відповісти це питання неможливо. Очевидно, що для жінок та чоловіків, у яких він надто повільний, важливо прискорити процес. Своєю чергою тим, хто має метаболізм нормальний чи швидкий, прискорення може зашкодити.

Робити висновки можна лише після консультації з лікарем та проведення аналізів. У такому разі вдасться бути повністю впевненим про користь запуску обміну речовин.

Метаболізм та вік

З віком у кожної людини сповільнюється метаболізм. Це абсолютно нормальний процес і переживати із цього приводу не потрібно. З іншого боку, існують способи прискорити його.

Звичайно, відновити процеси на рівні 20-30 років не вдасться, але покращити ситуацію цілком можливо. Є безліч варіантів, які допоможуть, і найефективніші ми описали нижче.

Як покращити обмін речовин після 50 років

Після п’ятдесяти років може спостерігатися суттєве уповільнення процесів в організмі. Це нормально, і пов’язано насамперед із виробленням гормонів та зменшенням фізичної активності.

Поліпшити ситуацію реально. Необхідно лише дотримуватися таких правил:

  1. Регулярно відвідувати ендокринолога ― рівень гормону щитоподібної залози необхідно контролювати хоча б раз на рік, особливо якщо у вас є зайва вага. Правильно харчуватися ― виключіть смажене, фаст-фуд, червоне м’ясо (крім телятини), цукор у чистому вигляді та десертах. Наповніть раціон рибою, овочами та фруктами, горіхами. Не забувайте про вживання питної води та достатньої кількості білка.
  2. Займатися спортом ― не треба бігти марафон або присідати з гантелями. Можна 15-20 хвилин на день присвятити йозі, також сходити на годинну прогулянку на свіжому повітрі.
  3. Дотримуватися режиму сну ― пам’ятайте золоте правило: необхідно лягати до 22:00, і спати від восьми до десяти години на добу.

Метаболізм та стать

Як правило, у чоловіків швидший обмін речовин, ніж у представниць прекрасної статі. Ця особливість закладена генетично і пов’язана з тим, що одним історично випала роль мисливців, а іншим ― берегинь домашнього вогнища. Регулюється метаболізм гормонами.

Особливості метаболізму у чоловіків

Важливо наголосити, що у сучасному світі все вже не так однозначно. Зараз можна зустріти чоловіків, які мають підвищений рівень жіночих гормонів. Причина цього ― гіподинамія, а також вживання великої кількості алкоголю, як, наприклад, пиво та шампанське. Цікавий факт, ці напої навіть здатні підвищувати рівень лактації у жінок, тому лікарі наполегливо рекомендують не зловживати ними представникам чоловічої статі

У здорового активного чоловіка обмін речовин швидший, ніж у середньостатистичної жінки, але з роками він також уповільнюється. Після 25 років, хлопці за одне тренування спалюють менше калорій, ніж до цього віку.

Особливості метаболізму у жінок

Неприємна новина для представниць прекрасної статі: гормони, що виробляються у жіночому організмі, сприяють швидкому набору жирових тканин. Це закладено природою для того, щоб дівчина могла виносити та вигодувати дитину. Саме тому на її тілі відкладаються “запаси”.

Вважається, що метаболізм стає більш повільним у другій фазі циклу, коли очікується потенційна вагітність. У цей час, як правило, з’являються набряки, поганий настрій та млявість. Знижується швидкість обмінних речовин і після менопаузи, оскільки деякі гормони взагалі перестають вироблятися і відбувається дисбаланс. Організм перебудовується і в цей час найкраще, що можна зробити, це правильно харчуватися та займатися помірними фізичними навантаженнями.

Отже, ви дізналися найефективніші способи боротьби з уповільненим протіканням хімічних процесів в організмі, а також їх основні причини. Не забувайте про те, що прискорити реакції допоможуть вітаміни та мінерали, які можна приймати як харчові добавки.