Питання, як прибрати чорні цятки цікавить багатьох дівчат. Ці косметичні дефекти часто псують зовнішній вигляд. Їх необхідно приховувати за допомогою коректорів та тонального крему, що займає багато часу і не завжди можливо.

Чорні цятки на обличчі часто помилково вважають проблемою підлітків. Однак, це твердження не відповідає реальності. Навіть у людей після п’ятдесяти років можна побачити вугрі. Що робити і як позбутися від дефекту розповідаємо в нашій статті.


Що таке чорні точки та причини їх появи

По суті це забиті шкірним салом і брудом пори. Чорний колір виникає через окислення себум під впливом повітря. Вони з’являються переважно у людей з жирним та комбінованим типом шкіри.

До головних причин появи чорних точок відносять:

  1. Неправильний домашній догляд ― застосування агресивних гелів і пінок для миття обличчя з вмістом спирту, неправильно підібраний крем, часто інтенсивне скрабування, яке провокує шкіру виділяти ще більше себум. В результаті кількість чорних цяток збільшується.
  2. Нераціональне харчування ― вживання в їжу фаст-фуду, смаженого, надто солоного та солодкого однозначно призведе до затикання сальних залоз.
  3. Гормональний збій ― особливо часто зустрічається у підлітків. Під впливом певних гормонів виділяється велика кількість шкірного сала, внаслідок чого з’являються вугрі.
  4. Зайва вага ― ця проблема практично завжди пов’язана з порушеним обміном речовин, який відображається також на стані дерми.
  5. Бактерії ― на поверхні епітелію знаходиться багато мікроорганізмів. За сприятливих умов вони починають активно розмножуватися, що може спричинити висип.

Це найчастіші причини, що призводять до появи чорних цяток.


Чорні крапки на носі

Найчастіше, ця проблема з’являється в області підборіддя, чола та носа. Через натяг шкіри, вугри на носі здаються дуже вираженими, а постійне вироблення шкірного сала робить епідерміс блискучим. Дефект дуже важко приховати за допомогою косметичних засобів. У цьому випадку допоможе лише правильний догляд.

Відкриті комедони на носі з’являються через велику кількість сальних залоз у цій області. Стреси, неправильне харчування або збитий питний режим, недосипання і, як результат, гормональні зміни, провокують активне виділення себум. У такому разі чорні цятки на обличчі з’являються все більше і більше. На щастя, існує кілька способів їх позбутися.

Чорні крапки на носі у чоловіків

Вважається, що чорні цятки значною мірою виникають під впливом чоловічих статевих гормонів. Перехідний вік є періодом, коли ці речовини синтезуються у величезних кількостях, що впливає на ступінь виділення себум.

Підліткам необхідно особливо уважно стежити за харчуванням, а також додатково приймати вітаміни та мінерали. Це допоможе організму впоратися з навантаженням і зробити шкіру набагато чистішою.

Якщо кількість чорних цяток зростає у дорослих чоловіків, необхідно налагодити свій раціон, використовувати відповідні косметичні засоби, а також щорічно перевіряти гормональний фон у ендокринолога.

Ефективні засоби усунення чорних точок

І так підходимо до питання, яке цікавить усіх, а саме, як боротися з чорними точками. Ми підібрали кілька порад, які допоможуть покращити стан шкіри.

Умивання

Умивання ― дуже важливий етап догляду за епідермісом. Насамперед необхідно вибрати засіб, який підходить вам за типом шкіри. Важливо, щоб він не містив спирту та агресивних SLES.

Вмиватися слід теплою водою з невеликою кількістю гелю або пінки, розподіляючи її по обличчю масажними рухами. Після цього потрібно ретельно змити залишки косметики, осушити обличчя паперовим рушником і нанести безспиртовий тонік.

Зволоження

Перед тим, як перейти до цього етапу, необхідно якісно очистити обличчя за допомогою гелів або пінок. Використовуйте крем, який підходить вам до типу дерми. Для жирної шкіри придбайте засіб на водній основі, у складі якого будуть рослинні екстракти, гіалуронова кислота, протеїни шовку. Для сухого епідермісу можна підібрати косметику на основі олій, але слід пам’ятати, що вони дуже часто забивають пори та провокують появу чорних цяток. Уникайте кокосової олії у домашньому догляді.

Для проблемної шкіри підійде крем-гелі із керамідами. Останні допомагають відновити ліпідний шар дерми та захистити її від розвитку мікроорганізмів. Часто у складі таких засобів можна знайти саліцилову кислоту у низьких концентраціях.

Косметичні процедури

Як прибрати чорні крапки, розповість також косметолог. Можна відвідати салон краси та дізнатися, які процедури пропонує спеціаліст. Серед найбільш популярних знаходяться:

Дермабразія

Це досить неприємна процедура, яка за своїм типом є механічним видаленням верхнього шару шкіри. Виконується за допомогою спеціального апарату та набору насадок.

Якщо йдеться про чорні цятки, дермабразія не виділяється винятковими ефектами. На деякий час вугрі зникають, але після відновлення епідермісу повертаються. Це тимчасовий захід, який не працює у довгостроковій перспективі.

Хімічний та лазерний пілінг

Лазерний пілінг травмує шкіру, буквально спалюючи її верхні шари. Процес відновлення дуже довгий. У цей час практично не можна виходити з дому, оскільки сонячне світло може зашкодити. Після того, як дерма заживе, на деякий час можна забути про чорні цятки. Але, як і в попередньому випадку, не варто очікувати довготривалого ефекту.

Хімічний пілінг, своєю чергою, належати до тих процедур, які справді здатні прибрати чорні цятки на обличчі. Річ в тому, що активна речовина проникає в глибину епідермісу та очищає сальні пробки. Курс із 6-8 пілінгів суттєво покращить ситуацію. Після процедури слід наносити захисний крем.

Засоби для усунення чорних крапок

На полицях магазинів можна знайти безліч препаратів, які покликані боротися з чорними цятками. Не всі вони виділяються ефективністю. Найкращими вважаються засоби з гліколевою та саліциловою кислотою, екстрактом чайного дерева та іншими.

Не варто захоплюватися масками плівками. У рекламі бачимо, що вони можуть “витягнути” всі забруднення з пор, але насправді, вони приносять більше шкоди, ніж користі. Маски травмують шкіру та пересушують її, що може призвести до ще більшої кількості вугрів.

В домашніх умовах

Потрібно розуміти, що повністю позбутися чорних цяток навряд чи вдасться, але звести їхню кількість до мінімуму цілком можливо. Для цього потрібно:

  • дотримуватися питного режиму;
  • правильно харчуватися;
  • скоротити вживання цукру;
  • використовувати якісну косметику;
  • регулярно зволожувати шкіру;
  • займатися спортом;
  • проводити час на свіжому повітрі;
  • уникати шкідливих звичок.

Отримати здорову шкіру можна лише дотримуючись комплексного підходу. Прибрати вугрі тільки косметикою не вдасться, тому що на роботу сальних залоз найпростіше вплинути зсередини. Щоб отримати найшвидший результат, приймайте вітаміни та мінерали. Вони оптимізують роботу організму та запустять метаболізм.


Як не потрібно усувати чорні цятки

Молоді дівчата часто вдаються до крайніх методів у боротьбі з висипаннями. Вони намагаються видавити чорні цятки та зробити домашню чистку, травмують епідерміс жорсткими скрабами тощо. Робити цього категорично не можна.

Також не рекомендується:

  • протирати шкіру спиртом;
  • використовувати маски плівки;
  • вмиватися гелями з агресивними мийними компонентами;
  • захоплюватися матуючими кремами;
  • торкатися обличчя без необхідності;
  • пропускати важливі етапи догляду.

Профілактика появи чорних крапок на носі

Найкращою профілактикою є правильний догляд та раціональне харчування. Намагайтеся вживати здорові продукти (овочі, фрукти, каші, біле м’ясо, горіхи, рибу), пити достатню кількість води та спати 8-10 годин на день.

Відмінною профілактикою є приймання вітамінів та мінералів. Вони допоможуть налаштувати роботу сальних залоз і вплинуть на шкіру. Зокрема, рекомендується пити вітаміни D, A, E, C. Найкраще придбати комплекс корисних елементів, у яких вже розрахована ідеальна добова доза.