Для підтримки імунітету дорослих та дітей, особливо в зимовий період, коли раціон бідніє на свіжі фрукти та овочі, а підлі віруси та застуди підстерігають на кожному кроці, актуальним стає питання про вживання вітамінів. Адже для боротьби з різними хворобами та вірусами в імунних клітин має бути підмога у вигляді вітамінів та мінералів, багато з яких у людському організмі не синтезуються, а мають надходити у необхідній кількості разом із їжею. Проблема в тому, що іноді для повноцінного заповнення нестачі того чи іншого вітаміну потрібно їсти продукт, що містить його, мало не кілограмами. Погодьтеся, куди простіше випити одну таблетку вітаміну С, ніж поглинати смородину чи апельсини замість обіду.

Розібратися в тому, які вітаміни пити для імунітету, у якому дозуванні та які корисні властивості вони мають, ми допоможемо у цій статті.


Способи зміцнення імунітету

Отже, що таке імунітет і навіщо його зміцнювати? Без перебільшення імунітет – це щит нашого організму у боротьбі зі щоденними загрозами та викликами. Коли наше тіло намагаються атакувати чужорідні організми, мікроби та бактерії, проти них виступають лейкоцити, лімфоцити, фагоцити, які потребують регулярного підживлення у вигляді вітамінів.

Якщо організм у достатній кількості забезпечений усіма необхідними йому елементами і вітамінами, його захисні функції завжди “ввімкнені”. Але сьогодні, на жаль, швидкий ритм життя, неправильне харчування, погана екологія та стреси призводять до виснаження нашого природного бар'єру та постійної нестачі вітамінів. Виправити ситуацію можна, налагодивши здоровий спосіб життя, включивши до свого раціону багато корисних вуглеводів, жирної риби, багатих на клітковину продуктів, фруктів та овочів. Але навіть у такому разі деякі вітаміни не надходитимуть до нашого організму в потрібній кількості, наприклад вітамін D. Тому його потрібно вживати у вигляді рідкої речовини або капсул.

Що ж може свідчити про нестачу вітамінів? Для дорослих явними ознаками авітамінозу є:

  • часті захворювання та інфекції, а потім тривалий період одужання;
  • постійне почуття втоми та роздратування;
  • рани і подряпини дуже довго гояться;
  • погіршення стану шкіри, волосся та нігтів;
  • часті інфекції та запалення шкірних покривів і слизових оболонок;

Якщо вам знайомі ці симптоми, зверніться до свого лікаря для консультації, він проведе потрібну діагностику і пропише ті вітаміни, яких не вистачає вам для здорового самопочуття та нормальної роботи імунної системи.

зміцнення імунітету


Як вітаміни впливають на імунітет

Не всі вітаміни підвищують імунітет. Деякі з них необхідні організму для нормальної роботи внутрішніх органів, але на імунітет не має мають жодного впливу. Тому перш ніж починати боротьбу за своє здоров'я, потрібно розібратися, які саме вітаміни зміцнюють імунітет і в яких продуктах їх можна знайти.

Як свідчать результати медичних досліджень різних країн, найважливішими для доброї роботи імунної системи є вітаміни А, Е, С.

Вітамін А (ретинол)

Забезпечує здоровий стан шкіри та волосся, сприяє загоєнню ран, покращує зір.За його нестачі організм стає вразливим до інфекцій та хвороб. Міститься у печінці тріски, моркви, жовтку, вершковому маслі.

Вітамін Е

Вітамін Е має антиоксидантні властивості, які допомагають організму протистояти вірусам, а також захищають від появи новоутворень. Цей вітамін допомагає організму довше зберігати молодість. Багаті на вітамін насіння, горіхи та олії.

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Вітамін С незамінний для підтримки імунітету, тому що не тільки допомагає виробляти лімфоцити, а й потрібний для засвоєння заліза і синтезу антитіл. Основне, що ви можете зробити, для підтримки свого організму в період загострення ГРВІ – у потрібній кількості забезпечити організм вітаміном С. Джерелом вітаміну є смородина, шпинат, цитрусові, квашена капуста, помідори.

Окрім цих основних вітамінів, необхідних для повноцінної роботи імунної системи, важливі й інші, які відіграють більшу чи меншу роль для чоловіків, жінок та дітей. Це можуть бути фолієва кислота та Омега 3 – у період вагітності для жінок, вітаміни В12 та В6 – для людей, які дотримуються вегетаріанства та літніх людей, вітамін D – для дітей, цинк, калій – для чоловічого здоров'я.


Коли потрібно приймати вітаміни?

Найкраще вживати вітаміни навесні, щоб відновити організм після осінньо-зимового періоду застуд та нестачі свіжих овочів, а також підготувати його до нового сезону. Але якщо з приходом холодів ви почали часто підхоплювати застуду і відчуваєте занепад сил, то варто подумати про допомогу організму в боротьбі з вірусними атаками або збільшивши кількість корисної їжі, або вітамінних добавок.

Для деяких категорій людей пиття вітамінів для імунітету є обов’язковим, його призначає лікар на постійній основі, зокрема це стосується:

  • жінок перед зачаттям дитини та під час вагітності (йод, фолієва кислота, вітамін D, магній);
  • дорослих та дітей за наявності інфекційних захворювань (підбирається комплекс);
  • спортсменів при постійних навантаженнях та тренуваннях;
  • представників небезпечних та важких професій.

Існують також групи вітамінів, яких більше потребують переважно жінки, або які більше необхідні чоловічому чи дитячому організму, а також універсальні, які потрібні як дорослим, так і дітям.

Для дорослих

Для того, щоб визначити, які потрібні вітаміни для імунітету дорослим, корисно регулярно здавати аналізи, які покажуть, нестачу якого саме елемента потрібно заповнити. Можливо, потрібно збільшити в раціоні кількість якогось продукту або, навпаки, вживати менше їжі, яка блокує засвоєння тих чи інших вітамінів.

Але найчастіше доходить до призначення лікарем вітамінного комплексу. Якщо ж ви самостійно вирішили підтримати свій організм, насамперед зверніть увагу на хороші вітаміни для імунітету від провідних виробників сертифікованої та високоякісної продукції. Наприклад, від японської марки Yotsuba Japan. Тоді ви будете впевнені в тому, що ваш організм отримає перевірені та корисні елементи, одержані з натуральних продуктів, які швидко виправлять ваше здоров’я та самопочуття.

Для дітей


Дитячому організму також необхідно поповнювати запас вітамінів. Насамперед робити це треба завдяки правильно складеному раціону та розпорядку дня, який передбачає активний відпочинок та прогулянки на свіжому повітрі. Але також обов’язково потрібно включити до щоденної рутини з догляду вживання необхідного для повноцінного розвитку дитини вітаміну D.

Цей вітамін потрібний і дорослим, адже у потрібній кількості він не виробляється організмом, тому що потрібно багато часу проводити під впливом ультрафіолету, що сприяє його генеруванню у підшкірних шарах. Але саме у дітей дефіцит вітаміну D, особливо від народження і до року, може спричинити виникнення рахіту та неправильний розвиток скелета.

Інші важливі для розвитку дитячого організму вітаміни можуть призначатися за порадою лікаря, якщо їх не вистачає в організмі і їх складно поповнити природним шляхом разом з їжею. Зокрема, це може бути:

  • вітамін С;
  • йод;
  • Омега 3;
  • залізо;
  • цинк.

Для чоловіків та жінок

Сьогодні на ринку можна знайти якісні препарати, які підвищують імунітет, у формі вітамінного комплексу для чоловіків і жінок. Адже чоловічий і жіночий організми потребують різної кількості вітамінів та мінералів, залежно від навантажень та способу життя.

Підвищуємо чоловічий імунітет

Чоловіки, які займаються спортом або працюють з фізичними навантаженнями, обов’язково потребують вживання вітамінів, які сприяють нормальній роботі серця та підвищенню стійкості організму до виснаження. Це вітаміни:

  • калій;
  • фосфор;
  • цинк;
  • вітамін С;
  • вітамін А;
  • вітаміни групи В.

Для імунної системи чоловіків незамінні вітаміни С та В. Перший є потужним антиоксидантом, який відбиває всі атаки вірусів та підтримує молодість організму, а другий – підвищує працездатність та покращує роботу нервової системи.

Що потрібно для імунітету жінкам

Для здоров’я жінок, особливо у період підготовки до вагітності та під час неї, важливо забезпечити організм усіма необхідними вітамінами та мінералами не тільки для здоров’я майбутньої матері, але й для повноцінного розвитку плода. У цей період варто підтримувати потрібний рівень таких вітамінів:

  • йоду (потрібен для щитовидної системи);
  • фолієвої кислоти (В9) (впливає стан нервової системи);
  • вітаміну D (допомагає засвоєнню необхідних для формування скелета кальцію та фосфору)
  • вітаміну А (покращує стан шкіри та волосся, бере участь у процесі розподілу клітин).

Ще одним незамінним для жіночого здоров’я та імунітету вітаміном є Омега 3 поліненасичені жирні кислоти, які називають вітаміном краси. Регулярне пиття якісного Омега 3 з оптимальним співвідношенням EPA та DHA кислот не тільки зміцнює імунітет та допомагає знизити ризик вірусних захворювань, але й підтримує здоровий вигляд волосся, шкіри та нігтів.

Деякі вітаміни можна пити курсами для профілактики зниження імунітету, наприклад, вітамін С, деякі – після перенесеної хвороби для швидкого відновлення, як-от вітамін Е, тоді як вітамін D багато лікарів рекомендує приймати як дорослим, так і дітям на постійній основі.

Що стосується вітамінних комплексів для чоловіків і жінок, тут обов’язково потрібна консультація лікаря та здавання аналізів, адже лише в такий спосіб можна точно визначити, яких саме вітамінів не вистачає.