Догляд за шкірою обличчя – щоденна рутинна процедура, яка має важливе значення для здоров’я і краси. Адже кожному хочеться якомога довше почуватися молодим і мати гарний вигляд, а для цього потрібно не лінуватися і дбати про свою шкіру, добираючи їй відповідний віку і типу шкіри догляд. Про те, як стежити за шкірою обличчя, залежно від її особливостей, які засоби добирати та в якій послідовності використовувати, читайте у нашій статті.

Основні правила щоденного догляду

Щоденний догляд за шкірою в домашніх умовах передбачає виконання таких процедур:

  • очищення (за допомогою спеціальних засобів, а не вмивання водою);
  • тонізування;
  • захист;
  • додаткові процедури (залежно від типу і стану шкіри).

Ці етапи догляду за шкірою обличчя потрібно повторювати вранці і ввечері, змінюючи хіба нанесення денного крему на нічний або підвищуючи рівень захисту SPF, обираючи відповідні креми в літній і зимовий період. Але вибір засобів та інші особливості щоденної косметичної рутини залежать від типу шкіри. 

Догляд за сухою шкірою обличчя

Такий тип шкіри “видає” лущення та наявність дрібних лусочок на поверхні, особливо за несприятливих погодних умов. Щоб іще більше не пересушувати її, уникайте засобів догляду, у складі яких є спирт та барвники, в жодному разі не вмивайтеся звичайною водою, тим паче з милом, яке ще більше висушить шкіру, забудьте про грубі скраби. Використовуйте для цього спеціальну міцелярну воду, а потім обов’язково тонізуйте та зволожуйте шкіру кремом для вашого типу.

Догляд за жирною шкірою обличчя

У жирної шкіри інші проблеми – відкриті або забиті пори, постійний блиск, акне і висипи. Суттєвою помилкою догляду є намагання таку шкіру максимально очистити, вусушивши мало не до скрипу, при цьому ігноруючи зволожувальні креми. Від таких дій шкіра втрачає захисний шар і починає ще інтенсивніше виділяти шкірне сало. Крем потрібно використовувати обов’язково, особливо якщо у складі є оксиди цинку і титану, а також високий рівень захисту від сонця. А от олійних основ потрібно уникати, бо вони ще гірше заб’ють пори.

Особливості догляду за комбінованою шкірою обличчя

Щоденний догляд за комбінованою шкірою ускладнюють її особливості: жирний блиск та висипи в зоні лоба і підборіддя та сухість і лущення на щоках. Тож така шкіра потребує спеціальних засобів, які не забиватимуть пор і не забиратимуть потрібної вологи. Шукайте косметику з маркуванням “для комбінованої шкіри” і не пропускайте важливих етапів догляду вранці та ввечері.

Проблемна і чутлива шкіра

Правильний догляд за шкірою обличчя в домашніх умовах ускладнює її проблемний стан або висока чутливість. Адже засоби догляду за такою шкірою потрібно добирати особливо ретельно, уважно вивчаючи склад на відсутність агресивних компонентів, як-от спирти, ароматизатори, віддушки, сульфати. Натомість у складі мають бути саліцилова кислота, альфагідроксидні кислоти (АНА), цинк та мідь. Для очищення використовуйте м’які пінки, а от до скрабів краще підходити обережно. Не забувайте про живлення у вигляді кремів і масок з натуральним складом. Для проблемної шкіри з акне добре використовувати точково спеціальні сироватки.

Як доглядати за шкірою обличчя підлітків?

Як доглядати за шкірою обличчя підлітків, коли вона стає такою проблемною? Етапи догляду, у принципі, не відрізняються від “дорослих” процедур, відмінність лише в самій косметиці. Адже вона має бути призначеною саме для молодої шкіри. У період дозрівання шкіра підлітків стає жирною і проблемною через гормональні стрибки, тому їй потрібно допомогти регулювати рівень шкірного сала та регулярно очищати. Якщо з дівчатами, як правило, проблем немає, їм, навпаки, вже не терпиться користуватися косметикою, то змусити хлопців доглядати за собою буває складно. Тому основне – це підібрати правильний засіб для вмивання, у складі якого обов’язково має бути саліцилова кислота і, бажано, цинк.

Особливості догляду за шкірою взимку

Основний фактор впливу на стан шкіри взимку – це холод. Особливо не щастить у цю пору року власницям сухої і чутливої шкіри, адже вона починає ще більше лущитися і червоніти. Тому основний засіб у косметичці взимку – якісний захисний крем. Оскільки взимку нерідко буває і яскраве сонце, то подбайте і про відповідний рівень захисту SPF, від 30 і вище. 

Що не менш важливо в цей час року – не забувати про внутрішнє живлення, тобто збагачувати свій організм вітамінами у вигляді корисної їжі та вітамінних комплексів і добавок (особливо з вмістом Омега 3 жирних кислот) – так ваш організм не страждатиме від авітамінозу навесні, а ви не втратите свіжого рум’янцю і блиску волосся. 

Вікові особливості догляду

Залежно від віку, шкіра має свої особливості, які потрібно враховувати в щоденному догляді.

  • Після 25 – пік чистоти і молодості шкіри, які потрібно підтримувати якісним очищенням і зволоженням.
  • Після 30 – інтенсивне зволоження, адже шкіра стає сухішою, плюс косметичні процедури проти появи перших зморшок.
  • Після 40 – з’являються серйозні ознаки старіння: глибокі зморшки та втрата тонусу, проти яких потрібно боротися засобами з ліфтинг-ефектом і косметологічними процедурами.
догляд за обличчям

Засоби догляду за шкірою обличчя

Правильний догляд за шкірою обличчя, незалежно від її віку і типу, складається з кількох основних етапів, під час яких на вибір можна використовувати таку косметику:

  • молочко, гель або пінка для вмивання – на етапі очищення шкіри від бруду і зняття макіяжу ввечері або залишків нічного крему та шкірного сала вранці;
  • тоніки, маски, флюїди – на етапі тонізування шкіри для відновлення її природного рівня рН та підготовки до наступного етапу;
  • денний та нічний креми – для забезпечення захисту шкіри від зовнішніх впливів, наприклад вітру, холоду сонця, а також живлення і зволоження;
  • крем для шкіри навколо очей;
  • сироватки – наносяться точково на проблемні ділянки після тонізування;
  • скраби і маски – застосовуються 1-2 рази на тиждень, залежно від типу шкіри для додаткового очищення і живлення.

Дбаючи про стан шкіри зовні, не забувайте, що її здоров’я та краса залежать насамперед від здоров’я всього організму. Тож ведіть активний спосіб життя, правильно харчуйтеся і не забувайте поповнювати запас вітамінів, особливо “вітаміну краси” Омега 3, який подарує міцність волоссю та нігтям, а шкірі – молодість і пружність. Також допоможе омолодити шкіру рідкий колаген, придбати який ви можете від провідних японських фахівців у галузі косметології бренду Yotsuba Japan