Часто лікарі в якості допоміжного лікування можуть рекомендувати препарати, що містять добавку габа. А багато спортсменів п’ють добавки з такою ж назвою. Якщо ви досі не знаєте, чим вона корисна та як приймати її правильно, допоможе наша стаття.

Що таке Габа (GABA)?

GABA – це абревіатура, в якій зашифровано назву гамма аміномасляної кислоти (GAMMA-AMINOBUTYRIC ACID). Габа – це органічна речовина, яка незамінна в організмі для різних метаболічних процесів. Оскільки вона не бере участі у синтезі білків/, то її називають небілковою. На її основі часто створюють препарати для поліпшення роботи мозку людини. Це один з найважливіших нейромедіаторів нервової системи людини. GABA виконує низку важливих функцій: регулює сон, усуває психічне збудження і позитивно впливає на загальний метаболізм в організмі людини.

У чому користь гамма аміномасляної кислоти?

ГАМК виконує низку важливих функцій в організмі:

  • стимулює циркуляцію крові;
  • пришвидшує метаболізм глюкози;
  • відновлює порушення довготривалої пам’яті;
  • сприяє виведенню з організму токсичних продуктів білкового обміну;
  • зменшує жирові відкладення;
  • покращує функції мозку у людей похилого віку.

Амінокислота дозволяє позбутися депресії, тривожності, страху, підтримувати нормальний настрій. Крім того, вона бере участь у виробленні гормону щастя – серотоніну.

У нормальному стані в організмі людини самостійно регулюється вироблення гамма-аміномасляної кислоти. Однак часті стреси, шкідливі звички, різні нервові потрясіння можуть спровокувати збій в організмі і дефіцит цієї речовини.


Добавка Габа та її користь для спортсменів?

Добавка Габа та її користь для спортсменів

Це чудове рішення для спортсменів, які хочуть набрати м'язову масу, скинути вагу і швидко відновитися. Багато професійних спортсменів з різник країн відзначають, що біодобавка дає позитивний ефект без гормональних активних речовин.

Добавка Габа має такий ефект для організму спортсмена:

  1. Зниження стресу та тривоги. Спортсмени часто витримують значне фізичне навантаження і психологічний стрес. Прийом ГАМК може допомогти знизити рівень стресу і тривоги, що сприятиме покращенню психічного стану.
  2. Покращення сну і відновлення.Деякі дослідження показують, що ГАМК може поліпшити якість сну та сприяти кращому відновленню після фізичного навантаження. Це особливо важливо для спортсменів, які потребують достатнього відпочинку для оптимальної регенерації.
  3. Зменшення м'язової напруги і спазмів. Гамма аміномасляна кислота допомагає зменшити м'язову напругу та спазми, що виникають внаслідок інтенсивного тренування або перевантаження.
  4. Покращення концентрації і когнітивних функцій. Відчуття спокою і релаксації допомагає підвищити концентрацію та когнітивні функції. Це дуже корисно для досягнення кращих спортивних результатів.

Крім того, добавка стимулює помірне збільшення м’язового об’єму, спалює підшкірний жир, і це допомагає опрацювати рельєф мускулатури.

Для досягнення бажаного результату добавку потрібно приймати в визначеному дозуванні.

Для спортсменів дуже важливим є вплив амінокислоти на передню долю гіпофізу головного мозку, що сприяє стимулювання викиду гормону росту. Це сприяє посиленню зростання м’язів та зниженню проценту жиру. Особливо це актуально для спортсменів, які займаються важкою атлетикою, бодібілдингом.

Однак якщо порівнювати вживання ГАБА у вигляді добавки чи чаю, то у другому випадку важче контролювати дозування у другому випадку. Адже зазвичай концентрація ГАБА в чаях набагато менша, ніж в добавках. Тому чекати результату доводиться довше. крім того, такий варіант гарно доповнює спортивне харчування в цілому.


Симптоми дефіциту ГАМК

Симптоми дефіциту ГАМК

Головний біль, часті перепади артеріального тиску, швидка стомлюваність, зниження працездатності – основні ознаки нестачі ГАМК в організмі. Крім того, людині важко сконцентруватися, навіть якщо немає сторонніх подразників, важко контролювати свої емоції. Можуть бути напади агресії, злості, страху чи тривоги. Різке зниження рівня ГАМК в деяких ділянках головного мозку може навіть викликати судомний епілептичний припадок.

Низький рівень ГАМК може призвести до збільшення рівня стресу і тривоги. Добавка габа допомагає знижувати активність нейронів у мозку, це сприяє відчуттю спокою і релаксації. Недостатній рівень ГАМК може викликати проблеми зі сном, це може бути безсоння, неспокійний сон. А також призвести до погіршення настрою і навіть розвитку депресії.

Як підвищити рівень гамма аміномасляної кислоти?

У здоровому організмі при дотриманні умов збалансованого харчування та правил здорового способу життя вироблення гамма-аміномасляної кислоти регулюється самостійно. Однак сильні розумові навантаження, стреси та шкідливі звички можуть стати причиною її дефіциту. Гамма аміномасляна кислота синтезується організмом ендогенно з глутамінової кислоти. А підвищити її рівень в організмі можна завдяки вживанню певних продуктів. Також рекомендують вживати спеціальні добавки.

Крім того, підвищити рівень GABA в організмі допомагають регулярні фізичні вправи. Вони знижують рівень стресу, покращують настрій, і це допомагає підтримувати здоровий рівень GABA в організмі. Здоровий сон допомагає підтримувати нормальний рівень ГАМК в організмі.

Габа в продуктах харчування

У природному вигляді Габа є у картоплі, рисі, каштанах, свіжому листі чаїв. Дана речовина міститься в білках тваринного походження: яйцях, білому м’ясі, бобових, а також в листових овочах - шпинаті, петрушці. А також – у гречці, овесі, чорному шоколаді, куркумі, бананах, в чорному і зеленому чаї.

Згідно з дослідженнями, тривале вживання продуктів, багатих ГАМК, дозволяють підняти її рівень до оптимального. Крім того, добавки з вітаміном B6 і магнієм сприяють кращому засвоєнню речовини з продуктів харчування.

Вітамінні добавки з вмістом гамма аміномасляної кислоти

Відновити баланс гамма аміномасляної кислоти в організмі допомагають спеціальні добавки. Ви побачите позитивний ефект навіть після закінчення курсу вживання. Адже препарати стимулюють природне вироблення ГАМК організмом. Відмінно зарекомендувала себе продукція японського преміум бренду Yotsuba Japan. Капсули GABA VENETRON позитивно впливають на нервову систему, знімають нервове напруження, покращують сон. Засіб відповідає міжнародним стандартам GMP, не містить ГМО, глютену, цукру, лактози, свинячого білка.

В інтернет-магазині Yotsuba Japan ви можете вигідно замовити якісні та ефективні дієтичні добавки з доставкою по Україні.

Природне вироблення ГАМК організмом

Організм людини виробляє гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК). ГАМК є одним з найважливіших інгібіторних нейротрансмітерів у центральній нервовій системі (ЦНС). Він відіграє ключову роль у регулюванні ексайтаторних сигналів у мозку, зменшуючи активність нейронів і сприяючи відчуттю спокою і релаксації.

ГАМК виробляється з глутамату шляхом декарбоксилювання за допомогою ферменту глутамат-декарбоксилази (GAD). Цей процес відбувається в різних ділянках мозку і є важливим для забезпечення нормального функціонування нервової системи.

Як приймати добавку Габа?

Для того, щоб отримати позитивний ефект від прийому добавки, потрібно вживати препарат не менше 2 г/добу. Поступово можна підвищувати дозу до 4 г. Дуже малі дози не працюють. А позитивні зміни можна побачити вже через тиждень вживання засобу. Однак як саме приймати засіб, дозування, тривалість курсу має визначати лікар. Адже для кожного патологічного стану - інсульт, гіпертонія, черепно-мозкова травма, цукровий діабет, панічні атаки, безсоння - є певна схема прийому препарату.

Оптимальний час для вживання добавки GABA – перед сном, після тренування натщесерце. Запивати її краще водою чи соком. Вживати добавки краще у другій половині дня, адже вона впливає на працездатність. Оптимальний курс прийому – не менше місяця. Не варто робити перерву під час вживання добавки.

Можливі побічні ефекти

Добавка габа має відносно небагато побічних ефектів. У дуже рідкісних випадках може бути поколювання на шкірі, а ще рідше – безсоння, нудота, блювота, відчуття жару та скачки артеріального тиску. Однак така реакція організму пов’язана з індивідуальною непереносимістю організму. Як правило, через 3-4 дні і симптоми зникають. Крім того, одночасний прийом ГАМК та анксіолітиків може підвищувати ризик седативної дії. Тому краще проконсультуватися з лікарем.

Дуже важливо дотримуватися рекомендованої дози вживання добавки, адже її надлишок може спровокувати серйозні неврологічні та психіатричні симптоми: галюцинації, конвульсії та порушення когнітивних функцій. Не варто вживати добавку GABA вагітним та годуючим матерям, дітям до року та там тим, страждає від гострої ниркової недостатності.

Висновки

Для відмінного самопочуття дуже важливо підтримувати нормальний рівень ГАМК в організмі. Для цього важливо дотримуватися здорового способу життя, який включає збалансоване харчування, відпочинок, фізичну активність та уникнення стресових ситуацій. Також корисно додати в свій раціон дієтичні добавки Габа, і позитивні зміни не забаряться!