Про вживання біологічно активних речовин є різні думки. Одні переконані, що це допомога для організму і профілактика різних захворювань. Інші стверджують, що це міф і ніякої користі для організму вони не несуть. Однак якщо вітаміни були відкриті ще на початку 20-го століття, то термін “біологічно активні добавки” з’явився не так давно – у 1989 році, в Америці. В чому особливість БАДів? Для чого вони потрібні і чи є побічні ефекти?

Що таке БАДи?

На форумах, у соцмережах часто запитують, що таке бади. Біологічно активними добавками називають харчові продукти, які потрібно вживати у невеликих кількостях. Дієтичні добавки – концентроване джерело вітамінів, клітковини, білків, жирів і вуглеводів.

До складу біологічно активних добавок входять природні або дуже схожі компоненти. Засоби займають проміжне місце між продуктами харчування і медичними препаратами. БАДи використовують для профілактики захворювань і покращення якості життя. Їх головне завдання – доповнення до звичного раціону харчування, особливо коли у ньому переважає оброблена, жирна і консервована їжа, немає всіх необхідних мікроелементів. Водночас нестача цих речовин знижує стійкість організму до інфекцій та хвороб, пришвидшує процеси старіння. Тому вживати БАДи рекомендують навіть цілком здоровим людям.

Але багато людей вважають БАДи панацеєю від різних захворювань. Насправді ця категорія препаратів не лікує, а доповнює основне лікування. БАДи допомагають підтримати фізіологічні функції організму, тому очікувати від них особливих результатів не варто. Крім того, їх не можна вживати як основні засоби лікування під час гіпертонічної хвороби, бронхіальної астми.

Фахівці стверджують, що БАДи – відмінний засіб профілактики різних захворювань. Головне – грамотно підібрати засіб, відкоригувати схему прийому препарату, і тоді можна отримати чудові результати. Водночас є багато міфів про шкідливість бадів, але не всі вони правдиві.


Види біологічно активних добавок

Є різні види біологічно активних добавок.

  • Нутріцевтики – відмінне додаткове джерело поживних речовин, амінокислот, вітамінів.
  • Антиоксиданти - природні або штучно синтезовані речовини, які перешкоджають окислювальним процесам в організмі.
  • Пробіотики – живі мікроорганізми, комплекси лакто- та біфідобактерій. Правильно підібрані препарати дозволяють позбутися неприємних симптомів дисбіозу, сприяють покращенню обміну речовин і зміцнюють імунітет. Позитивно впливають на мікрофлору кишківника.
  • Парафармацевтики — засоби, що мають схожий принцип роботи, що і ліки. Їх вживають з метою профілактики патогенних станів.

Yotsuba Japan пропонує найкращі японські вітаміни і добавки. Багаторічний досвід роботи та відповідальне ставлення до кожного клієнта – запорука найкращого сервісу.

БАДи - як елемент відновлення та зміцнення вашого організму

Поширене питання, які бади найкращі. Тут головне обрати варіант відповідно до вашого організму. Препарати мають такий ефект:

  • Заповнення дефіциту поживних речовин. БАДи містять вітаміни, мінерали або інші корисні речовини, які використовують для заповнення дефіциту в організмі.
  • Підтримка функції систем та органів. БАДи спрямовані на покращення роботи конкретних систем або органів. Наприклад, пробіотики підтримують здоров'я травного тракту, а антиоксиданти захищають клітини від окислювального стресу.
  • Підтримка імунної системи. БАДи впливають на функцію імунної системи, підвищуючи її опірність до інфекцій та інших захворювань.
  • Зменшення запалення. Деякі добавки мають протизапальні властивості.
  • Регулювання обміну речовин та енергії. БАДи можуть впливати на обмін речовин, допомагаючи контролювати вагу та підтримувати енергетичний баланс.

БАДи не призначені для лікування хвороб або заміни раціонального способу життя. Перед вживанням будь-яких БАДів варто консультуватися з лікарем, особливо якщо у вас є хронічні захворювання.


Чи можуть БАДи замінити ліки?

За умов правильного і постійного використання БАДи можуть перевищувати дію медичних препаратів. Але вони мають зовсім інший принцип роботи, адже покращують обмін речовин і захисні властивості організму.

Медичні препарати часто мають побічні ефекти. Лікуєте одну хворобу, а страждає інший орган. А дієтичні добавки майже не мають негативного впливу на організм. Вони містять переважно натуральні компоненти, тому їх вплив не організм м’якший. Якщо без ліків не обійтися, БАДи прискорять одужання і допоможуть організму швидше відновитися після хвороби.

Різниця між вітамінами та БАДами

Вітамінами називають органічні сполуки, які необхідні організму у певній кількості. Багато вітамінів не синтезується, і людина отримує їх з їжею або у вигляді препаратів. Нестача вітамінів може спровокувати загальне погіршення самопочуття та порушення нормальної роботи організму. Особливо це відчувають вагітні, діти, люди похилого віку.

Але головна відмінність БАДів, що крім вітамінів вони містять ще й різні речовини природного походження, мінерали.

Чи може вживання бадів завдати шкоди?

Вживання БАДів може мати і негативні наслідки. Важливо чітко дотримуватися інструкції, не перевищувати дозу і не вживати препарат безконтрольно. Якщо ви приймаєте ліки, уточніть у лікаря, чи безпечне таке поєднання.

Наслідками недоцільного вживання препаратів може бути алергія, розлади травлення, порушення нормальної роботи печінки. Крім того, препарат варто вживати людям тієї вікової категорії, яка вказана в інструкції. Категорично заборонено давати дітям дієтичні добавки, призначені для дорослих. Перед покупкою препарату перевірте термін зберігання засобу.

Yotsuba Japan – це великий вибір сертифікованих та ефективних БАДів. На сайті є описи, відгуки користувачів, тому це спростить пошук А якщо у вас виникнуть труднощі перед покупкою, фахівці компанії готові надати професійну консультацію.


Коли варто приймати БАДи?

Для нормальної роботи організму потрібні різні мікро-і макроелементи. Адже багато продуктів проходять термічну обробку, тому частина вітамінів просто втрачається. Постійні стреси, підвищена тривожність, розлади сну, депресія – для підтримки ментального здоров’я корисні препарати на основі вітамінів групи В. Корисні препарати на основі меліси, ромашки.

  1. Покращує роботу серцево-судинної системи дієтична добавка з калієм, магнієм. При порушеннях кишково-шлункового тракту радять добавки на основі бутирату натрію
  2. Для зміцнення імунної системи радять препарати на основі вітаміну С.
  3. Дефіцит поживних речовин. Якщо у вас є дефіцит важливих вітамінів, мінералів або інших живильних речовин, БАДи використовують для заповнення цього дефіциту. Наприклад, люди з нестачею заліза можуть приймати залізо у вигляді БАДів.
  4. Дієтична добавка з Омега-3 знижує рівень холестерину і позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи.
  5. Проблеми зі шкірою, волоссям або нігтями. БАДи, що містять вітаміни та мінерали, можуть допомогти у поліпшенні стану шкіри, волосся та нігтів.

Правильне вживання біологічно активних добавок

Для того, щоб отримати позитивний ефект для організму, варто правильно вживати добавки.

  1. Перш, ніж почати приймати будь-які БАДи, варто проконсультуватися з лікарем. Важливо враховувати індивідуальні потреби організму та стан здоров'я.
  2. Потрібно чітко дотримуватися вказівок виробника щодо дозування та способу застосування. Не перевищуйте рекомендовану дозу, якщо це не рекомендовано лікарем.
  3. БАДи не повинні бути заміною різноманітної та збалансованої дієти. Важливо продовжувати харчуватися різноманітно та включати всі необхідні поживні речовини в раціон.
  4. Якщо ви побачили будь-які побічні ефекти або незвичайні реакції, припиніть прийом та проконсультуйтеся з лікарем.
  5. Якщо ви приймаєте інші лікарські засоби або БАДи, важливо уникати можливих взаємодій між ними. Повідомте свого лікаря про всі прийоми препаратів.
  6. БАДи, як правило, дають найкращий ефект при систематичному застосуванні. Дотримуйтесь регулярного графіку та не переривайте курс, рекомендований лікарем.
  7. Ознайомтеся із складом засобів, зверніть увагу на компоненти, особливо, якщо ви вживаєте кілька БАДів. Адже компоненти можуть повторюватися і надходити в організм в надлишку.
  8. Якщо ви хочете вживати кілька добавок, вводьте їх поступово. Спочатку відстежте реакцію організму на препарат, і тільки тоді пробуйте наступний.

Біологічно активні добавки від японського преміум бренду Yotsuba

Якісні БАДи пропонує японський бренд Yotsuba Japan. Якість усіх продуктів – ключова вимога, всі препарати сертифіковані, а їх ефективність доведена клінічно. Буквально через кілька тижнів прийому препаратів ви побачите позитивні зміни. А якщо приймати засоби комплексно, то результат не забариться.