«Щось крутить коліна, певно буде завтра дощ». «Голова просто «розколюється», це точно через зміну погоди». Такі фрази, особливо від людей старшого віку, доводилося чути багатьом. Отож, чи існує взаємозв’язок між погодою і самопочуттям? Що таке метеозалежність? Хто у групі ризику? Чи є чарівні таблетки від метеозалежності?

Що таке метеозалежність

Фахівці називають метеочутливість сучасною «хворобою цивілізації». Однак це не хвороба і не патологія, це чутливість організму до змін погодних умов: перепадів атмосферного тиску, раптового похолодання чи потепління. Людина може відчувати різні симптоми метеозалежності від 1 до 4 днів.

Фахівці називають основною причиною такого явища відрив людини від природи. Адже сьогодні люди ведуть малорухливий спосіб життя, від спеки рятуються за допомогою кондиціонерів, а взимку не уявляють свого побуту без централізованого опалення і обігрівачів. Через це немає потреби використовувати адаптаційні можливості організму. Зрештою, вони просто «вимикаються», а організм реагує певним нездужанням на будь-яку зміну погоди.

Згідно з дослідженням, проведеним у США, симптоми метеозалежності у людей бувають різні. Однак жителі сільських регіонів майже не відчували змін погодних умов. А організм людей, які живуть у мегаполісах, реагував на різні зміни погоди досить важко. Особливо, коли переважає інтелектуальна праця над фізичною, а часу на прогулянки на свіжому повітрі – дуже мало.

Які симптоми метеозалежності

«У мене болить голова на погоду» - поширена скарга серед пацієнтів. Однак симптоми метеочутливості можуть бути дуже індивідуальними. Багато залежить від наявності хронічних захворювань у пацієнта, його віку та способу життя. Але найчастіше це:

  • м'язова слабкість;
  • погане самопочуття;
  • головний біль, запаморочення;
  • швидка втомлюваність, сонливість;
  • біль у м’язах;
  • болі у суглобах;
  • відсутність апетиту;
  • підвищення або зниження артеріального тиску;
  • задишка, порушення серцебиття;
  • перепади настрою;
  • шум у вухах;
  • підвищена тривожність, агресивність.

м'язова слабкість;

Вплив атмосферного тиску на людину

Залежно від виразності симптомів, виділяють такі ступені метеочутливості:

  • Легка – тільки незначне нездужання, а фізичних змін немає.
  • Середня – людина зауважує певні зміни, часто це скачки артеріального тиску.
  • Важка – порушення роботи нервової, серцево-судинної чи іншої системи організму, можуть загострюватися хронічні захворювання.

Хто має найбільшу залежність від погоди

Найчастіше на зміну погоди реагують люди, що мають хронічні захворювання: хвороби серця, бронхіальну астму, гіпертонію, артрити. А також ті, хто переніс черепно-мозкову травму, має порушення вегетативної нервової системи.


болить голова на погоду

Діагностика та лікування метеозалежності

Лікарі запевняють, що метеочутливість – це не захворювання, тому специфічного лікування тут немає. Якщо у вас метеозалежність, ліки можуть тільки зняти певні симптоми. Однак важливо знати, які чинники погіршують самопочуття і старатися їх мінімізувати.

Для того, щоб обрати найбільш ефективний метод лікування метеозалежності, варто звернутися до лікаря: терапевта, кардіолога, ревматолога. Спеціаліст підкаже, як можна зменшити прояви метеочутливості, підбере медикаменти, якщо це необхідно.

Профілактика метеозалежності

Дотримання здорового способу життя – найкращий метод подолати залежність від погоди. Зокрема, варто переглянути свій раціон, відмовитися від жирної і смаженої їжі, пити достатньо води. Не варто зловживати кавою та енергетичними напоями. Медики запевняють, що є певний взаємозв'язок не лише між метеочутливістю, віком і здоров’ям, а й психоемоційним станом. Тому для покращення загального самопочуття так важливо контролювати рівень стресу, тривожності.

Рекомендації фахівців по зниженню метеозалежності

Не знаєте, що робити з метеочутливістю? Якщо у вас є хронічні захворювання, які можуть загострюватися через зміну погоди, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Якщо немає серйозних проблем зі здоров'ям, для зниження симптомів метеочутливості варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • відмовитися від вживання алкоголю, паління;
  • спати не менше 8 год на добу;
  • раціон повинен бути різноманітний, збалансований;
  • щодня робити зарядку;
  • гуляти на свіжому повітрі щодня;
  • мінімізувати стресові ситуації, контролювати свій емоційний стан.

лікування метеозалежності

Які ліки допомагають при метеозалежності

«Чарівної пігулки», яка швидко і миттєво знімає всі симптоми метеопатії, просто не існує. Однак якщо ви знаєте, як ваш організм реагує на зміну погоду, то у цей час варто бути уважнішим до свого здоров’я. Лікування має бути симптоматичним, спрямованим на запобігання загостренню хворобливих станів.

Шукаєте надійний спосіб, як позбутись метеозалежності? Правильно підібрані дієтичні добавки, вітамінно-мінеральні комплекси підвищують адаптаційні властивості організму та допоможуть пережити стрибки погоди. А для нормалізації роботи нервової системи підійдуть фіточаї.

Якщо ви хочете запобігти негативним наслідкам, до яких може призвести метеочутливість, то перш за все варто лікувати хронічні захворювання. Також потрібно здати аналізи на дефіцит вітамінів, мікроелементів, гормонів. Якщо є їх нестача – можна компенсувати це дієтичними добавками.

Вітаміни для покращення самопочуття

Японські вітаміни і дієтичні добавки, купити які можна в інтернет-магазині Yotsuba Japan, – ефективні і безпечні. Вони не мають побічних ефектів та не викликають алергічних реакцій.

Наприклад, капсули Squalene and arctic omega3 покращують загальне самопочуття. Їх рекомендують для зміцнення імунітету, підвищення опірності організму до інфекційних захворювань. Регулярне вживання препарату допоможе відновити сили і ресурси організму, покращити пам’ять, зменшити вплив стресу на організм.

А капсули GABA VENETRON рекомендують для зняття тривоги та депресивних станів. Вони допоможуть налагодити сон, зняти нервове напруження.

Зверніться до консультантів інтернет-магазину Yotsuba Japan, і вони допоможуть підібрати дієтичні добавки, вітаміни, які у комплексі дозволять отримати чудовий ефект!