Для нормальної роботи організму важливо отримувати вітаміни та мікроелементи у достатній кількості. Дуже важливу роль з перших днів життя відіграє вітамін D. А його дефіцит в організмі може мати серйозні наслідки для здоров’я. У народі його ще називають «сонячний вітамін».

Що таке вітамін Д та для чого він потрібен

Це жиророзчинний вітамін із сімейства біологічно активних сполук. Він незамінний для процесів засвоєння кальцію і фосфору організмом, підтримує підтримувати роботу мозку та імунної системи, забезпечує стійкість до різних захворювань.

Вітамін D відіграє важливу роль для роботи нервової системи, опорно-рухового апарату, адже забезпечує щільність кісток, розвиток м’язів, регулює баланс кальцію, магнію і фосфору. Також він бере активну участь у процесах обміну речовин та стимуляції синтезу гормонів, запобігає руйнуванню кісткової тканини, знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, дегенерації сітківки ока, розсіяного склерозу.

Компанія Yotsuba Japan пропонує великий вибір препаратів для краси, здоров’я і довголіття. За вигідними цінами ви можете замовити дієтичні добавки та вітамінні комплекси, що містять вітамін D.

Нормальний рівень вітаміну D

Нормальний рівень вітаміну D в організмі може варіюватися в залежності від різних факторів, зокрема це вік, стать, фізіологічний стан. Нормальний рівень вітаміну D в крові вимірюється в нанограмах на мілілітр (нг/мл) або наномолях на літр (нмоль/л).

Згідно з нормами ВООЗ, рівень вітаміну D в діапазоні від 20 до 50 нг/мл (або 50 до 125 нмоль/л) вважається нормальним. Про низький рівень вітаміну d в організмі свідчать показники менше 20 нг/мл (або менше 50 нмоль/л). А якщо рівень вітаміну D менше 12 нг/мл (або менше 30 нмоль/л), то фахівці говорять про дефіцит.

Небезпечним є не тільки низький рівень вітаміну д, а й передозування. Воно може призвести до накопичення солей кальцію у суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію у сироватці крові, сечі і навіть відкладення мінеральних речовин у м’яких тканинах.

Які симптоми низького рівня вітаміну Д

Швидка втомлюваність, слабкість і сильний біль у м’язах, ломота у ногах - основні симптоми, що свідчать про низький вітамін д у дорослих. Про нестачу цього елемента у дітей свідчать болючі м’язи кінцівок. Гостра нестача вітаміну D у дітей провокує розвиток рахіту.

Частий карієс, тривожний сон, погіршення пам'яті свідчать про симптоми низького вітаміну д у школярів. Ці тривожні дзвіночки не варто ігнорувати, адже сильний дефіцит елемента може мати серйозні наслідки для здоров’я: порушення сну, процесів обміну речовин. Найсерйозніша загроза - розвиток динапенії, яка провокує втрату м’язової сили та артрофію м’язів. Виявити низький рівень вітаміну д допоможе аналіз крові. Тому у випадку погіршення самопочуття не варто відкладати візит до лікаря.

Причини низького рівня вітаміну D

На думку фахівців, низький вітамін д в організмі може бути спричинений різними факторами.

  • Нестача сонячного світла. Вітамін D виробляється в шкірі під впливом ультрафіолетових (УФ) променів сонця. Під впливом сонячного випромінювання засвоюється через шкіру від 50% до 90% вітаміну D. Обмежений контакт з сонячним світлом, проживання в географічних широтах з невеликою кількістю сонячних днів в році можуть призвести до низького рівня вітаміну D. Неправильне харчування.
  • Неправильне і незбалансоване харчування може стати причиною дефіциту вітаміну D в організмі. А також- значний дефіцит необхідних вітамінів в раціоні, тривалі дієти з дефіцитом продуктів з вітаміном Д.
  • Фізіологічні фактори. Деякі люди можуть мати змінену здатність до синтезу вітаміну D через фізіологічні особливості.
  • Захворювання. Захворювання шлунково-кишкового тракту, зниження функції нирок, ожиріння, холецистит, жовчнокам'яна хвороба, дискінезія жовчовивідних шляхів та інші хвороби, можуть впливати на поглинання та метаболізм вітаміну D в організмі.
  • Вживання деяких медикаментів. Деякі засоби, зокрема глюкокортикостероїди, антиепілептичні препарати, препарати для лікування обезболювання та інші, можуть впливати на рівень вітаміну D в організмі.

низький вітамін д

Захворювання які спричиняють низький рівень вітаміну Д

Різні захворювання можуть спровокувати низький рівень вітаміну d в організмі:

  1. Муковісцидоз, целіакія, хвороба Крона. При цих захворюваннях у кишечнику може не засвоюватися достатня кількість вітаміну D.
  2. Ожиріння. Часто збільшений індекс маси тіла пов’язаний з низьким рівнем вітаміну D.
  3. Захворювання печінки, нирок. Деякі хвороби є причиною зниження ферментів, які перетворюють вітамін D у форму, яку він може використовувати.

Ліки, які можуть спричинити зниження вітаміну Д

Деякі медичні препарати провокують низький рівень вітаміну д. Зокрема, це проносні засоби, різні стероїди, протисудомні препарати, засоби, що знижують рівень холестерину, деякі протитуберкульозні препарати.

Наслідки низького вітаміну Д

Зниження рівня вітаміну небезпечне і для дітей, і для дорослих. А наслідки низького вітаміну д можуть бути різні:

  1. Проблеми з кістками. Вітамін D допомагає регулювати рівень кальцію та фосфору в організмі. Дефіцит елемента провокує болі у кістках, м’язах, збільшує ризик виникнення переломів, розвитку остеопорозу, рахіту у дітей.
  2. Послаблення імунної системи. Низький рівень вітаміну д збільшує ризик інфекцій, зокрема грипу і застуди, сприяє розвиток аутоімунних захворювань. А також пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку COVID-19 та важкими наслідками цього захворювання.
  3. Погіршення психічного здоров'я. Згідно з дослідженнями, низький рівень вітаміну д може провокувати погіршення настрою, тривожність та депресію. Часто може бути синдром постійної втоми. У літніх людей може розвинутися хвороба Альцгеймера.
  4. Погіршення здоров'я серця та судин. Дефіцит вітаміну D підвищує рівень розвитку серцево-судинних захворювань - артеріальна гіпертензія, серцеві напади та інсульти.
  5. Загальне погіршення самопочуття. Низький рівень вітаміну може впливати на енергію, настрій та загальне самопочуття, призводить до втоми, слабкості та інших неприємних симптомів.
  6. Повільне загоєння ран. Рани після травм, операцій у випадку нестачі вітаміну Д загоюються дуже довго.

Низький рівень вітаміну Д у жінок

Підтримка нормального рівня вітаміну Д дуже важлива для жіночого здоров’я. А низький рівень вітаміну д у жінок впливає не тільки на здоров’я, загальне самопочуття, а й зовнішній вигляд. Зокрема, може випадати волосся, нігті стають слабкі і ламкі.

Особливо небезпечний дефіцит вітаміну для вагітних жінок. Нестача мікроелемента збільшує ризик розвитку прееклампсії, гестаційного цукрового діабету, передчасних пологів. Малюк може народитися з малою вагою чи мати деякі відхилення у розвитку.


симптоми низького вітаміну д

Способи отримати вітамін Д

Для того, щоб поповнити запас вітаміну Д в організмі, допоможуть прості способи:

Сонячне світло

Сучасний ритм життя дуже швидкий, і багато часу кожен з нас проводить у приміщенні. Однак для відмінного самопочуття потрібно щодня отримувати достатню кількість сонячного світла. Тому корисними є прогулянки на свіжому повітрі, хоча б 30 хвилин. Однак у сильну спеку варто бути обережним, адже зростає ризик отримати сонячний удар.

Правильне харчування

У раціон варто включити продукти, багаті вітаміном Д. Це яловича печінка, різні сорти риби (лосось, скумбрія, оселедець, консервований тунець), молочні продукти (молоко, сир, вершкове масло), яйця, гриби, злаки, апельсиновий сік.

Додаткові вітаміни та мінерали

В осінньо-зимовий період, коли кількість сонця зменшується, запас вітаміну Д допоможуть поповнити спеціальні добавки. Однак перед їх вживанням краще проконсультуватися з лікарем. Особливо якщо у вас є хронічні захворювання, ви приймаєте інші препарати. Тривалість прийому добавки та необхідну дозу може визначити лікар.

Висновки та рекомендації

Дефіцит вітаміну D може негативно впливати на здоров’я і дітей і дорослих. Найкраща профілактика нестачі цього елемента – щоденні прогулянки на сонці, правильне і збалансоване харчування та прийом дієтичних добавок. Дотримання цих простих правил – найкраща профілактика нестачі вітаміну D.