З порушеннями роботи серця та судин сьогодні стикається чимало людей. Часто серцеві хвороби навіть є причиною смерті. Тому важливо знати, що корисно для серця та як покращити роботу серцево-судинної системи.

Фахівці запевняють, що від сердечних хвороб страждають не лише люди пенсійного віку. У будь-якому віці важливо сформувати корисні звички і дотримуватися їх.

Які є основні загрози серцю?

Фахівці називають такі найпоширеніші захворювання серцево-судинної системи:

  • Ішемічна хвороба серця розвивається внаслідок атеросклерозу, який розвивається через холестеринові накопичення на стінках судин. Внаслідок цього кровопостачання коронарних артерій є недостатнім і навіть може відбуватися їх закупорення. Від ішемічної хвороби серця можуть страждати люди, віком понад 50 років. А також ті, хто страждає від ожиріння, цукровий діабет, гіпертонію, курці зі стажем. Ішемія може протікати без помітних ознак і призвести до гострого стану – інфаркту.
  • Інфаркт міокарда – кардіологічне захворювання. Це може бути гострим проявом ішемії. Інфаркт передбачає порушення нормального кровопостачання м'яза серця. Тому може відбуватися відмирання ураженої області – тих ділянок, де не було постачання кисню. Якщо пацієнт не отримає якісної медичної допомоги, серце може перестати виконувати свої функції і навіть може настати смерть.
  • Інсульт передбачає гостре порушення кровообігу у мозку, і це може мати негативні наслідки для всього організму. Виникає захворювання у випадку різкого порушення кровопостачання ділянок головного мозку. Через це уражені ділянки просто відмирають. Фахівці виділяють два види інсульту:
    • ішемічний;
    • геморагічний.

У першому випадку причиною є закупорення судин, тому хвороба може призвести до порушення мовлення і навіть паралічу кінцівок (постійного або тимчасового). Геморагічний інсульт передбачає розрив судин, крововилив у мозок, який спричиняє пошкодження мозкової тканини. У багатьох випадках захворювання призводить до інвалідизації пацієнта. Також є високий ризик смерті після перенесеного геморагічного інсульту.

  • Аритмія виникає, якщо є пошкодження, які перешкоджають передачі імпульсів. Головна ознака захворювання – нестабільний серцевий ритм, від надто швидкого до різкого зниження темпу. Такі серцеві скорочення можуть бути час від часу, а також супроводжуватися запамороченням чи тривогою без причини. Але головна небезпека – застій крові та утворення тромбів.
  • Гіпертонічний криз – дуже різке підвищення тиску, часто до критичних позначок (160/100 мм рт. ст. і вище). Такий стан вимагає термінової госпіталізації, а без неї може бути інфаркт чи інсульт.
  • Ревмокардит – запалення шарів серця чи окремих клапанів. Може розвиватися на тлі ревматизму. А це захворювання часто виникає як ускладнення після ангіни, тонзиліту чи іншої хвороби.
  • Серцева недостатність може розвиватися на фоні інших захворювань серця – ішемія, інфаркт чи бути ускладненням такої хвороби як цукровий діабет.
  • Артеріальна гіпертензія виникає, коли кров надміру тисне на стінки артерій зсередини. Систолічний (верхній) тиск менше 120 і діастолічний (нижній) тиск тиск менше 80 мм рт. ст. вважають нормальним. Часто хвороба немає симптомів. Але якщо не лікувати підвищений артеріальний тиск, він може стати причиною інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень. Тому важливо знати ознаки артеріальної гіпертензії, регулярно вимірювати тиск.

Як можна запобігти появі хвороб серця?

Як можна запобігти появі хвороб серця?

Розвитку патологій серцево-судинної системи сприяє низка факторів. Зокрема, це:

  • генетична схильність;
  • патології судин;
  • ожиріння і зайва вага;
  • малорухливий спосіб життя;
  • неправильне харчування, зловживання фаст-фудом, шкідливими солодощами і газованими напоями;
  • порушення ендокринної системи;
  • шкідливі звички: алкоголь, куріння.

Важливість харчування для здоров'я серцево-судинної системи

Збалансоване і повноцінне харчування важливе і для профілактики, і для лікування серцево-судинних захворювань. Важливе значення має підтримка нормальної ваги. Ожиріння і надмірна вага сприяють високому тиску і збільшують ризик виникнення атеросклерозу. Крім того, небезпечний для здоров’я високий рівень холестерину, а його викликає вживання продуктів, що містять насичені жирні кислоти. Це жирне і копчене м’ясо, вершкове масло, смалець, бекон, плавлені сири. Небезпечні і деякі солодощі – вафлі, батончики, печиво, у складі яких є пальмова олія, що містить шкідливі для організму трансжири.

10 категорій продуктів, корисних для серця

Фахівці стверджують, що є продукти, корисні для серця, і їх регулярне вживання може знизити розвиток різних захворювань та зміцнити серце.

  1. Овочі

    Гарбуз, томати, хрін, буряк, ріпчаста цибуля, гострий перець червоний містять багато корисних речовин. Вживання цих овочів позитивно впливає на роботу серця. А петрушка, шпинат та листковий салат рекомендують вживати тим, хто має проблеми із судинами при гіпертонії.

  2. Фрукти

    Свіжі фрукти містять вітаміни для серця в домашніх умовах. Кардіологи радять включити в раціон:

    • гранат – корисний для стабілізації тиску, профілактики атеросклерозу;
    • яблука – допомагають знизити рівень холестерину, запобігають утворенню тромбів;
    • лимон - рекомендують для зниження артеріального тиску
    • банан – містить калій, потрібний для підтримки серцевого м'яза в тонусі.
  3. Горіхи та насіння

    Фундук, арахіс, фісташки, волоські горіхи, мигдаль – обирайте, що найбільше до смаку. Горіхи містять білок, клітковину, вітаміни, антиоксиданти, мінерали. А також - жирні кислоти омега-3, які покращують роботу серця. Крім того, волоські горіхи допомагають знизити рівень холестерину й артеріального тиску. Корисно вживати лляне насіння і насіння чіа.

  4. Риба

    Хочете мати здорове серце? Тоді потрібно знати, які продукти корисні для серця. Риба точно є в цьому переліку. Лосось, скумбрія, озерна форель, сардини, тунець, оселедець багаті омега-3 жирними кислотами, які позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи.

    Крім того, вживання риби – чудова альтернатива будь-яким, навіть нежирним, сортам м’яса.

  5. Молочні продукти

    Молочні продукти – відмінне джерело кальцію, корисного для кісток. З віком свіже молоко засвоюється гірше, тому варто віддати перевагу кисломолочним продуктам. Це може бути кефір, йогурт, ряжанка, сметана, нежирний сир. Також молочні продукти, що містять амінокислоти, вітаміни групи К і кальцій, нормалізують тиск та попереджують розвиток стенокардії.

  6. Напої

    Для нормальної роботи серця потрібно дотримуватися нормального питтєвого режиму – випивати 1.5-2 літри чистої води.

    Можна пити зернову високоякісну каву та натуральне червоне вино. Але цими напоями не варто зловживати. Одна-дві чашки кави – знижують ризик виникнення інсульту, сприяє захисту від діабету, хвороби Альцгеймера.

    Червоне вино містить природний антиоксидант ресвератрол, тому поліпшує увагу, пам’ять, знижує ризик атеросклерозу та тромбозів. Але не варто забувати про норму – не більше 1 бокалу в день.

  7. Темний шоколад

    На думку вчених, темний гіркий шоколад дуже корисний для здоров’я серця і судин. Однак краще обирати той варіант, де вміст какао не менше 70%. Корисно вживати чорний шоколад без цукру.

  8. Бобові

    Горох, квасоля, нут, сочевиця багаті білком, клітковиною і антиоксидантами, тому позитивно впливають на стан серцево-судинної системи. Регулярне вживання бобових дозволяє знизити рівень поганого холестерину в крові.

  9. Злаки

    Для профілактики інфаркту та інсульту корисно включити в раціон продукти з цільного зерна. Вони чудовим джерелом харчових волокон, надовго забезпечують відчуття ситості покращують травлення. А тому допомагають підтримувати вагу в нормі, що дуже важливо для профілактики захворювань серця.

  10. Ягоди

    Чорниця, ожина, малина, полуниця містять клітковину, фолієву кислоту, залізо, кальцій, вітаміни А і С. А ще – вони багаті оксидантами, тому захищають від запальних процесів. Крім того, часте вживання чорниці нормалізує кров'яний тиск і згортання крові.


Що краще не їсти, якщо хочете мати здорове серце

Що краще не їсти, якщо хочете мати здорове серце

Багато людей часто запитують, як захистити серце? Насамперед варто відмовитися від продукти, що містять надлишковий цукор, сіль та шкідливі жири. Варто обмежити споживання насичених жирів і повністю уникати транс-жирів, а також скоротити вживання солі.

На роботу серця негативно впливає жирна і смажена їжа, м’ясні консерви, солодощі і десерти, страви швидкого приготування – піца, гамбургер, хот-дог, жирне м’ясо, газовані та алкогольні напої.

Чим ще підтримати серце: який спосіб життя й активності слід ввести?

Для того, щоб зберегти серце здоровим, потрібно дотримуватися простих рекомендацій:

  1. Помірна фізична активність. Піші прогулянки, катання на велосипеді, заняття йогою, біг – заняття спортом корисні у будь-якому віці. Не обов’язково витрачати часу на тренування в залі. Регулярна фізична активність дасть позитивний результат.
  2. Відмова від шкідливих звичок. Серцево-судинна система дуже чутлива до впливу алкоголю, тютюну. Тому варто відмовитись від шкідливих звичок, які суттєво збільшують ризик виникнення різних хвороб і патологій.

Харчові добавки та їх вплив на роботу серця

Якщо ваш раціон незбалансований, допоможуть харчові добавки. Наприклад, відмінно зарекомендував себе БАД для зниження холестерину від японського виробника Yotsuba Japan. Однак помітний результат можна побачити як мінімум через три місяці регулярного вживання. Варто пам’ятати, що для бажаного результату потрібен комплексний підхід – дотримання принципів здорового харчування, відмова від шкідливих звичок.


Інші рекомендації для покращення роботи серця та судин

Інші рекомендації для покращення роботи серця та судин

  1. Мінімізація стресів. Тривожність, хвилювання і часті стреси збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Тому важливо знайти оптимальний спосіб позбавлятися напруги, мінімізувати стрес.
  2. Дотримання режиму сну і відпочинку. Для здоров’я серця нормальний сон – обов’язкова умова.
  3. Своєчасні огляди у лікаря. Насамперед це актуально для людей, які мають хронічні захворювання серцево-судинної системи. Ні в якому разі не варто займатися самолікуванням.

Дотримуйтеся цих простих порад, і ваше серце не підведе!