Схуднути без виснажливих тренувань і жорстких дієт мріє багато жінок. Досягти цієї мети дозволяє сиртуїнова дієта. Використовують її різні знаменитості і навіть королівські особи, коли потрібно привести тіло у гарну форму перед важливими заходами.

Нова революційна дієта не лише дозволяє позбутися зайвої ваги, а й сприяє детоксикації організму і попереджує низку різних захворювань.

Дізнаємось, шо таке сиртуїни

Сиртуїни – це група з семи білків, які регулюють низку важливих функцій в організмі. Крім того, є різні природні рослинні сполуки, які допомагають підвищити рівень сіртуїнів в організмі, їх називають “сіртфудами”. Особливу роль відіграє білок сіртуїн -1 (sirt1), який ще називають "геном довголіття і молодості". Продукти рослинного походження сприяють підвищенню рівня сиртуїнів в організмі. Тому їх обов’язково варто включати у раціон.

Користь сиртуїнів для здоров'я та збалансованого життя

  • Покращення метаболізму. Сиртуїни позитивно впливають на метаболізм, і це покращує загальне самопочуття.
  • Захист мозку. Деякі дослідження вказують на те, що сиртуїни в їжі можуть мати захисну дію на мозок. Вони сприяють попередженню нейродегенеративних захворювань, зокрема таких як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.
  • Підтримка серцево-судинної системи. Сиртуїни покращують функції судин, знижують кров'яний тиск і зменшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Протизапальна дія. Сиртуїни у продуктах мають протизапальні властивості та захищають від розвитку різних захворювань, зокрема цукрового діабету і навіть деяких форм раку.
  • Підтримка ваги. Так, продукти - сиртуїни прискорюють процеси метаболізму, це допомагає позбутися зайвої ваги і запобігає ожирінню.

В яких продуктах містяться сиртуїни?

В яких продуктах містяться сиртуїни?

Сиртуїни входять до складу не лише корисних, а й дуже смачних продуктів. Навіть на дієті ваш раціон може бути різноманітним.

Найбільше сиртуїнів містять такі продукти:

  • Темний шоколад – відмінне джерело флавоноїдів. Однак вибирайте той, що містить 70% какао. Крім того, цей продукт збільшує рівень ендорфіну і серотоніну в організмі.
  • Червона цибуля не тільки додасть пікантного смаку стравам, а й зміцнює імунітету знижує розвиток деяких видів онкологічних захворювань. Також цей овоч містить корисні речовини, які позитивно впливають на серцево-судинну систему.
  • Зелений чай містить антиоксиданти, які можуть захистити клітини від пошкоджень, катехіни, які пришвидшують процеси метаболізму. Особливо корисний зелений чай матча, який виготовляють із подрібненого чайного листя, тому має ще кращий ефект.
  • Чорниця знижує рівень шкідливого холестерину, допомагає сповільнити процеси старіння, зменшує запалення і спалює жир.
  • Петрушка містить альфа-ліноленову кислоту, яка корисна для роботи серця і судин. А також – вітамін К, який дозволяє знизити ризик переломів та допомагає зміцнити кістки.

Сиртуїнами багаті такі продукти, як селера, броколі, капуста кейл, оливкова олія, гречка, каперси, фініки, грецькі горіхи, куркума, соя, перець чилі, волоські горіхи, цикорій.


Зіркова сиртуїнова дієта: суть і ефективність

Зіркова сиртуїнова дієта: суть і ефективність

Цю дієту часто називають зірковою, адже завдяки їй відома британська співачка Адель схудла більш, ніж на 40 кг. Такий вражаючий результат викликав цікавість до цього методу схуднення.

Суть дієти – вживання особливих продуктів, багатих на ресвератрол – антиоксидант, який належить до класу білків-сиртуїнів. Дослідження показують, що ці речовини зупиняють запальні процеси в організмі, прискорюють метаболізм та уповільнюють процеси старіння. Нутриціологи Ейдан Гоггінс і Глен Маттен, які є авторами дієти, стверджують, що такий режим допомагає швидко спалювати жир і не шкодить м’язам.

Ця дієта часто вважається таким своєрідним харчовим омолодженням, бо основа раціону — продукти багаті ресвератролом, а це один із найсильніших антиоксидантів. Ресвератрол має здатність омолоджувати організм на клітинному рівні.

Принципи і тривалість сіртфуд-дієти

Основний принцип дієти на основі сіртуїнів – харчування, де переважають сирі овочі і фрукти, які мають високий вміст ферментних білків.

Дієта складається з двох етапів. Перший триває 7 днів. За цей час потрібно зменшити кількість калорій до 1000 ккал. У перші три днів варто вживати три порції свіжоприготовленого соку, рекомендовано один прийом їжі, який включає сирі продукти. А з четвертого по сьомий день потрібно підвищувати калорійність до 1500 ккал на добу. В ці дні має бути дві порції соків і два прийоми їжі, в основі яких – сирі продукти. З напоїв рекомендовано вживати зелений чай, каву, зелені соки.

Другий період триває 14 днів. На цьому етапі важливо закріпити результат, який отримали у першому періоді. У цей час рекомендують вживати три прийоми їжі і один зелений коктейль. З напоїв дозволено вживати червоне вино, можна їсти чорний шоколад з високим вмістом какао.

Під час дієти вечеряти потрібно не пізніше 19 години. Також з раціону варто виключити напівфабрикати, солодощі, скоротити вживання червоного м’яса (допустима норма – до 500 г на тиждень).

На який результат можна очікувати?

Згідно з дослідженнями американських вчених, ресвератрол допомагає зменшити кількість жиру, покращує роботу печінки, очищає організм від непотрібних жирів. Тому дотримання цієї дієти дозволяє позбутися відчуття важкості у шлунку, очистити організм та позбутися зайвої ваги.


Чи існують протипокази до сиртуїнової дієти?

Чи існують протипокази до сиртуїнової дієти?

Як і кожен вид дієт, ця дієта має переваги і недоліки. Оскільки вона передбачає суворі обмеження в раціоні, то обов’язково варто проконсультуватися з лікарем. Не рекомендують дієту під час вагітності, у період годування грудьми, а також тим, хто страждає від хронічних хвороб кишково-шлункового тракту, має алергію на «зелені» продукти.

Є різні думки про користь і шкоду такого методу схуднення. Часто дієтологи критикують цю дієту за однотипність в меню. А різке скорочення калорій може стати причиною уповільнення процесів метаболізму та призвести до більшого набору ваги. Водночас деякі фахівці запевняють, що дієту можна використовувати в якості експрес-схуднення. Вона корисна для організму, адже дозволяє ввести нові продукти в раціон. Якщо у вас є сумніви, краще проконсультуйтеся з лікарем. Оскільки дієта є досить сувора, дотримуватися її тривалий час не кожен може. Крім того, такі обмеження в їжі можуть порушувати баланс між вуглеводами, білками і жирами. Внаслідок цього замість омріяного схуднення можна отримати захворювання шлунково-кишкового тракту. Принципи дієти можна використовувати для розвантажувальних днів. Тоді навантаження на організм буде мінімальним.

Якщо хочете схуднути швидко: орієнтовне меню на день

Яким повинно бути орієнтовне меню на день для тих, хто хоче схуднути за допомогою сірфуд-дієти? На сніданок рекомендують сік з капусти кале, яблук і селери. На обід – гречку із запеченою курячою грудинкою. На вечерю – сік з кучерявої капусти, яблук і петрушки. Крім того, під час дієти варто дотримуватися простих правил: пити менше води, зеленого чаю. Соки найкраще вживати не пізніше, ніж за дві години до прийому їжі. На десерт можна з’їсти шматок темного шоколаду із високим вмістом какао.

Загалом, сірфуд –дієта виручить, коли потрібно скинути зайву вагу за короткий термін часу. Однак якщо ви постійно хочете гарно виглядати і чудово себе почувати, то потрібно переглянути свій раціон та дотримуватися принципів правильного і збалансованого харчування.