Встаю зранку, і вже відчуваю втому, немає бажання щось робити. Такі скарги сьогодні можна почути від людей різного віку. Причина проста – брак життєвої енергії. Як це виправити? Чи є способи, як відновити енергію?

Що таке життєва енергія і звідки вона береться?

Життєва енергія – невидима сила. Без перебільшення, це іскра, яка оживляє нас. Вона проявляється через наші емоції, думки, фізичне здоров'я та навіть духовну сутність. Коли у людини є запас енергії, вона відчуває приплив фізичних сил, емоційне натхнення та здатність долати будь-які труднощі.

Сьогодні ми вчимося контролювати час, а енергію сприймаємо так, ніби вона безлімітна. І просто в режимі 24/7 хочемо вичавлювати з себе максимум ефективності. Але для того, щоб встигати все заплановане, потрібно вчасно поповнювати запас енергії та знати способи, які допоможуть відновити її.

Брак енергії негативно впливає на різні сфери життя: у професійному плані людині важко досягти поставленої мети, у стосунках починаються непорозуміння, сварки. Людина стає вразливою до різних болячок, загострюються хронічні захворювання.

Чому у людини швидко закінчується енергія?

Є такі найбільші «викрадачі» енергії:

  • Незакінчені справи. Якщо людина береться за справу, але не доводить її до кінця, то даремно витрачає ресурси. І то не тільки матеріальні. У психіці буде «висіти» незавершений процес, і це буде пожирати увагу, сили.
  • Значні фізичні та емоційні навантаження. Коли людина працює понад міру, без нормальних вихідних і відпустки, рівень енергії падає набагато швидше. Це стосується і сильних емоційних переживань.
  • Нестача сну. Якщо людина не висипається тривалий час, організм не може повноцінно відновити свої сили. В організмі збиваються біоритми, накопичуються токсини, а мозок перевантажується непотрібною інформацією.
  • Жаль за минулим. Багато людей часто в думках повертаються до минулих проектів. Думають, чи могли б зробити інакше. Однак це тільки спалює масу енергії, яку можна витратити на конкретні справи.
  • Токсичне оточення. Якщо вам доводиться постійно комунікувати з токсичними, незадоволеними життям людьми, які часто влаштовують скандали, маніпулюють. Все це спустошує людину, забирає енергію.
  • Робота чи справа, яка не подобається. Ненависна робота, як і обтяжливі стосунки, забирає у людини занадто багато сил та енергії, часто призводить до морального спустошення.

Які є способи відновлення життєвої енергії?

Які є способи відновлення життєвої енергії?

Фахівці називають такі найпоширеніші способи відновлення енергії:

  1. Медитація

    Це простий, але ефективний спосіб відновити енергію. Прості спостереження показують, що навіть медитація протягом 1-2 хвилин кілька разів на день дає позитивні результати. Людина краще володіє своїми емоціями, краще розпізнає маніпуляції, контролює прояви роздратування і гніву.

    Багато людей переконані, що для досягнення бажаного ефекту потрібно багато атрибутів – килимки, розслаблююча музика, ароматичні палички. Насправді все, що вам потрібно, - трошки вільного часу, місце для усамітнення та відсутність гаджетів.

  2. Фізичні вправи

    Фізична активність – перевірений спосіб, як підвищити енергію. Корисними можуть бути різні вправи: швидка ходьба, біг, їзда на велосипеді, гра у футбол чи баскетбол. Помірні вправи для зміцнення також можуть бути корисні.

    Тренування варто починати з невеликих навантажень і поступово збільшувати рівень навантаження. Раптовий ривок може стати причиною травм. Важливо обрати той вид активності, який подобається найбільше. Не любите біг чи заняття на тренажерах? Обирайте інші види. Зрештою, не обов’язково купувати абонемент у спортзал. Можна займатися і вдома. Головне – регулярність.

  3. Читання

    Читання – більше, ніж просто відпочинок, адже книги мають великий вплив на людину. Зокрема, читання «прокачує» мозок. Це одне з найскладніших завдань для мозку, але саме читання дозволяє розвивати розумові здібності, пам’ять. На думку фахівців, процес читання активізує 17 ділянок головного мозку одночасно. Крім того, воно знижує у 2,5 раза ризик розвитку хвороби Альцгеймера у старшому віці. А перегляд телепередач підвищує цей ризик.

    Читання – доступний тренажер для мозку, постійне читання запобігає слабоумству. Читання книг – чудовий спосіб розвивати уяву. Адже книги не дають готових картинок. Під час читання людина фантазує і розвиває креативне мислення. Завдяки книгам ми аналізуємо цінності, сенси, відкриваємо нові цілі. Така внутрішня роботи впливає на якість життя та рівень особистісного розвитку.

    Джо Діспенза “Сила розуму”

    Автор досліджує особливості зв’язку між мисленням, емоціями та фізичним здоров’ям. А також пропонує читачам практичні інструменти, які допоможуть позбутися негативних звичок і переконань, які заважають досягти рівноваги у житті. Автор допомагає розуміти, як різні духовні практики та самовдосконалення впливають не лише на емоційний стан, але і на здоров’я.

    На думку автора, саме реакція на різні події не тільки формує кроки у житті, але і впливає на долю у майбутньому.

    Стівен Кові “7 звичок надзвичайно успішних людей”

    Автор пропонує сім принципів, які допомагають стати успішними і ефективними в житті. У книзі є багато практичних порад щодо керування часом, розвитку особистості. Читання цієї книги надихає впевнено йти до своєї мети, зберегти енергію та витрачати її тільки на те, що потрібно.

    Джон Коттер “Сила моменту”

    В основі цієї книги - інноваційний підхід до досягнення особистих та професійних цілей. Книга надихає діяти, не чекати слушного моменту, а також вивчати і досліджувати свій потенціал. Автор переконаний, що секрет успіху – не лише почати рух, але у продовжувати діяти у такому ж темпі, з впевненістю і наполегливістю.

  4. Налаштування режиму сну та їжі

    Налагоджений режим сну і правильне харчування – надійні способи для відновлення сил. Якісний сон не лише допомагає відновити фізичні сили, а й відіграє важливу роль в обробці інформації. Крім того, сон сприяє зміцненню імунної системи то нормалізує процеси обміну речовин. Крім того, нестача сну погано впливає на настрій та загальне самопочуття.

    Вироблення постійного режиму сну і неспання допомагає синхронізувати ці ритми. Важливо не переїдати на ніч. Краще вживати легку їжу за 3 години до сну, це збереже і сон, і фігуру.

    Перед сном варто відмовитися від алкоголю, краще пити трав’яний чай з медом. навіть невелика доза алкоголю змусить поспати довше. Тому графік наступного дня буде збитим.

    Стежте за своїм раціоном. Харчування має бути збалансованим, багатим на вітаміни та мінерали. Крім того, допоможе у відновленні енергії вживання дієтичних добавок. Вони зміцнюють імунітет, підвищують опірність організму до інфекційних захворювань. Засоби сприяють покращенню загального самопочуття, допомагають відновити сили та ресурси організму.

  5. Провести час на свіжому повітрі

    Лікарі радять проводити на вулиці хоча б 3 години на день. Навіть після невеликої прогулянки на свіжому повітрі ви відчуєте приплив сил та енергії.

    Перебування на свіжому повітрі позитивно впливає на роботу легень. Свіже повітря допомагає швидко відновитися після різних хвороб.

    Прогулянки - чудовий спосіб відпочинку для мозку. Якщо під час робочого дня ви відчуваєте втому, просто вийдіть на свіже повітря і подихайте. Потік свіжого повітря сприяє тому, що у мозок надходить більше поживних речовин.

    Після активного відпочинку на свіжому повітрі в організмі виділяються гормони щастя та радості - дофамін і серотонін. Це позитивно впливає на емоційний стан, настрій, самопочуття.

    Навіть невелика прогулянка допомагає впоратися з негативними емоціями, тривожними думками. Втому просто як рукою зніме!

  6. Будь-які ваші улюблені заняття

    Хобі – розвага чи просто улюблене заняття, часто зовсім не пов’язане з професійною діяльністю людини. Це може бути захоплення фотографією, кулінарія, різні види спорту, рукоділля. Хобі може бути активним, творчим, пасивним чи інтелектуальним. Головне завдання хобі – можливість відволіктися від звичної рутини.

    Однак багато людей часто відмовляються від улюблених занять через втому, зайнятість. І це велика помилка.

    Адже хобі може принести неабияку користь. Воно дає відчуття контролю, адже ми зосереджені на тому, що робимо тут і зараз, піднімає настрій, допомагає стати впевненішим у собі. Крім того, заняття, яке справді нам до душі, позитивно впливає на фізичне і ментальне здоров’я, знижує ризик розвитку хронічних хвороб. Деякі види хобі дозволяють прокачати логіку, креативність, пам’ять, аналітичне мислення, а також – знайти друзів, однодумців. Улюблене заняття дозволяє уникнути вигорання, якісно відпочивати, а водночас – якісно і користю відпочивати і відновлювати силу та мотивацію.

  7. Час з близькими і друзями

    Є багато теорій про зв’язок між дружбою і друзями. Фахівці часто називають психологічний ефект дружби, який відіграє важливу роль. Друзі допомагають пережити важкі часи, не впасти в депресію, впоратися зі стресом.


Як зберегти ресурс: корисні поради

Як зберегти ресурс: корисні поради

Часто люди не знають, що робити коли мало енергії. Для того, щоб відчувати приплив сил та життєвої енергії, потрібно дотримуватися простих порад:

  • Харчуйтеся правильно, щоб не зашлаковувати організм.
  • Дотримуйтеся режиму сну і відпочинку протягом дня.
  • Не забувайте про правильний питний режим.
  • Проводьте час з приємними людьми, які вас розуміють і заряджають позитивними емоціями.
  • Приділяйте час заняттям, які ви справді любите.
  • Щодня виділяйте хоча б 15 хвилин, щоб побути наодинці з собою.
  • Обмежте активність у соцмережах. «Я тільки зайду перевірити пошту», а минуло дві години. Знайомо? Контролюйте, скільки часу «з’їдає» користування гаджетами.
  • Не захаращуйте простір, стежте за порядком вдома. Вчасно позбавляйтеся предметів, які ви не використовуєте. Скупчення непотрібних речей перешкоджає надходженню потоків енергії.

Зрештою, не забувайте піклуватись про себе, і позитивні зміни ви побачите дуже швидко!