Відповідь на питання, що таке стрес, дуже проста. Це природна реакція організму людини на зовнішні подразники. Вона активує внутрішні резерви, покращує розумові здібності й підвищує силові показники. Чому ж тоді стрес вважається негативним явищем? На жаль, його позитивні ефекти проходять дуже швидко, а от негативні наслідки лишаються з нами надовго. Розповідаємо докладніше, як визначити стресовий стан, до чого він призводить і як з ним боротися.


Ознаки стресу

Рідкі короткочасні подразнення призводять до миттєвого підвищення артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень, приливу сил і прискорення мислення. Ознаки стресу також включають напруження м’язів шиї, плечей і спини, дратівливість, злість і тремтіння кінцівок. Якщо подразник зникає, ці симптоми швидко проходять, лишаючи по собі відчуття втоми та апатії.

Але, на жаль, більшість людей у сучасному світі стикаються з проблемами кілька разів на день. Це призводить до постійного подразнення нервової системи. У такому випадку симптоми стресу залишаються з нами надовго — місяцями чи навіть роками. Вони включають:

  • хронічну втому;
  • знижену працездатність;
  • погіршення пам’яті;
  • зниження розумових здібностей;
  • дратівливість;
  • неконтрольовані перепади емоцій;
  • збільшення апетиту, особливо до солодкого;
  • звичку до куріння та вживання алкоголю;
  • порушення сну;

Яким буває стрес?

Короткочасні подразнення викликають швидку реакцію. Такий стресовий стан, що швидко проходить і не лишає тривалих проблем, називають еустресом. У ньому немає шкоди. Навпаки, він корисний для фізичного здоров’я та інтелекту людини.

А от хронічний стрес, який триває тижнями, місяцями й роками, спеціалісти прирівнюють до захворювання. Якщо його не лікувати, він стає причиною важких психічних і фізіологічних порушень. Для нього створений спеціальний термін — дістрес.

Звичайно, людина не занурюється в такий стан за один день. Тому важливо знати, які є стадії стресу, щоб розуміти, як він розвивається.

  1. Загальна реакція тривоги

    Нервова система починає адаптуватися до нових реалій. Будь-яке подразнення викликає гострий емоційний стрес. Людина постійно відчуває дискомфорт і не може розслабитися.

  2. Резистентність

    Відбуваються фізіологічні зміни. Збільшується кількість гормонів адреналіну й кортизолу. Підвищується кров’яний тиск, печінка починає запасати глікоген, що призводить до утворення надлишкової ваги.

  3. Виснаження

    Ендокринні органи перестають нормально виконувати свою функцію. Негативні наслідки стресу на цій стадії включають пригнічення імунної системи, психічні розлади та погіршення роботи внутрішніх органів. Залежно від гостроти подразнення й витривалості організму це може призводити до важких захворювань чи навіть до несумісних з життям станів.

До чого призводить хронічний стрес?

Перше, що відчуває людина — погіршення самопочуття. Психологічний стрес відіграє дуже велику роль у нашому житті. Нестабільний емоційний фон, знижена активність та самотність призводять до тяжчих наслідків, які вже відчуваються на фізіологічному рівні.

Пригнічення імунної системи

Наслідки стресу можуть включати зменшення кількості лімфоцитів, Т-клітин і білка інтерлейкіна. Дослідження показують, що це збільшує частоту простудних захворювань на 40%, а ризик інфекції внутрішніх органів бактеріями — на 15%. Якщо людина живе в стресі роками, її організм перестає чинити спротив чужорідним мікроорганізмам. Виникає стан, подібний до ВІЛ-інфекції.

Хронічні захворювання

Більшість вчених пов’язує вплив стресу на організм людини з важкими серцевими захворюваннями:

  • ішемічною хворобою;
  • гіпертензією;
  • тахікардією (збільшенням частоти серцебиття).

Статистика показує, що стресові стани збільшують ризик серцевого нападу в 3–5 разів залежно від належності до групи ризику. Вони також викликають розлади травної системи й призводять до раннього розвитку хвороби Альцгеймера.

Психопатологія

Типові наслідки стресу — депресивні стани. Змінюється гострота відчуття емоцій, що спотворює сприйняття реальності й ускладнює стосунки з іншими людьми. Виникає безсоння, психологічне виснаження, відчуття страху тощо. У важких випадках стрес може призводити до бажання наносити собі тілесні ушкодження чи навіть до суїциду. Звичайно, є й інші наслідки, менш тяжкі, але дуже неприємні:

  • погіршення концентрації;
  • нездатність навчатися та сприймати нову інформацію;
  • зловживання алкоголем і нікотином;
  • постійно пригнічений настрій;
  • розумова напруга, що призводить до зниження інтелектуальних здібностей.

Раннє старіння

Дослідження Стокгольмського університету показують, що фізіологічний стрес «додає» людині 5–10 років у зовнішньому вигляді. Виснажена м’язова система не здатна підтримувати тонус, що призводить до провисання щік, повік, шкіри на руках, ногах і животі. Раннє старіння тіла призводить до появи зморшок, розширення судин, появи варикозних «сіточок» і випадіння волосся.

Звідки береться стрес?

Національний інститут здоров’я людини США провів незалежні дослідження. Вони показали, що найбільше значення мають наступні причини стресу, в порядку їх розповсюдження й впливу на організм людини:

  1. Професійна діяльність, надмірне навантаження на роботі.
  2. Проблеми в сім’ї, складні відносини з подружжям чи родичами.
  3. Нестача сну.
  4. Конфлікти у суспільстві.
  5. Відчуття тиску глобальних проблем.
  6. Нереалізовані потреби.
  7. Горе від втрати.
  8. Надмірна монотонність життя.
  9. Надлишок інформації.
  10. Травми та хронічні захворювання, що супроводжуються відчуттям болю.

Як побороти стрес?

Питання дуже складне й важливе, адже ми живемо в суспільстві, яке вважає нормою постійне психологічне й емоційне подразнення людини. Розбираємося, як побороти стрес, не змінюючи звичного способу життя.

Пасивний відпочинок

Сьогодні нормою вважається мега-продуктивність. У кіно, рекламі, серіалах і комп’ютерних іграх ми бачимо справжніх героїв, які віддають все своє життя улюбленій справі. Але насправді це нереальний стереотип, адже кожній людині повинен вільний час, у який вона не буде думати про роботу. Тому найбільш ефективний спосіб боротьби зі стресом — проводити час так, як ви того бажаєте. Якщо ваша душа просить лежання на дивані, не відмовляйте їй ні в чому!

Фізична активність

Помірні навантаження дуже корисні для психологічного стану й здоров’я людини. Особливий ефект дає активність на свіжому повітрі — від прогулянок містом до туристичних походів, від ранкових пробіжок до футболу. Вона стимулює вироблення «гормону щастя» серотоніну та нормалізує рівень адреналіну в крові.

Вітаміни та біодобавки

Одна з причин виникнення стресу — нестача поживних речовин в організмі людини. Щоб вирішити її якомога безпечніше й ефективніше, варто правильно підбирати добавки. Японські вітаміни Yotsuba виготовляються з природних компонентів. Вони швидко засвоюються і дають відчутний ефект — зменшення рівня стресу, нормалізацію обміну речовин та підвищення тонусу м’язів.

Естетика

Навіть якщо ви правильно харчуєтесь і дотримуєтесь режиму дня, вашому мозку може не вистачати прекрасного. Тому один з методів лікування стресу — додавання естетики. Час від часу дозволяйте собі купувати модний одяг, відвідувати ресторани та подорожувати.

Поширені питання про стрес

1. Що викликає стрес?

Найчастіше це негативні ситуації на роботі та в сім’ї. Стресовий стан також можуть спровокувати нестача сну, конфлікти у суспільстві й навіть думки про глобальні проблеми.

2. Як хронічний стрес впливає на здоров’я?

Тривале подразнення нервової системи призводить до раннього старіння й пригнічення імунітету людини. Від нього страждають майже всі органи. Воно викликає хвороби серця, виразку шлунку, порушення менструального циклу та інші патології.

3. Коли стрес є корисним для здоров’я?

Короткочасні подразнення, які швидко проходять, не лишають по собі довготривалих проблем. Навпаки, вони активізують імунітет, прискорюють мислення й стимулюють фізичний розвиток. Але вплив хронічного стресу несе для людини тільки негатив.

4. Що відбувається в організмі під час стресу?

Нервова система подає сигнал тривоги, що призводить до виділення гормонів кортизолу та адреналіну. Результатом стають прискорене дихання, збільшена частота серцебиття, напруження м’язів й активізація інтелектуальних процесів. Але при тривалому подразненні настає небезпечна стадія розвитку стресу — виснаження, яке характеризується пригніченням діяльності внутрішніх органів.

5. Що знижує рівень стресу?

Перш за все — достатня тривалість пасивного відпочинку й помірна фізична активність. Позитивний ефект також дають покращення раціону, приємне спілкування й естетична насолода. У важких випадках варто звертатися до психолога, який підбере для вас оптимальну програму терапії.