Наше життя сповнене стресів, причини яких дуже різні. Але таке емоційне потрясіння не минає безслідно для нашого організму. Стресом називають реакцію організму на певні фізичні чи емоційні подразники, які вважають небезпечними. Якщо людина страждає від хронічного стресу, то вона відчуває його симптоми тривалий час. На цьому фоні вплив дрібних подразників тільки накопичується: сварки у сім’ї, надмірне навантаження на роботі, страх, зневіра – все це запускає гостру реакцію в організмі.

Стрес впливає на організм на різних рівнях - фізіологічному, психологічному та емоційному. Тривалий стрес може призводити до численних негативних наслідків для здоров'я. Зокрема, це порушення роботи серцево-судинної, ендокринної системи, порушення гормонального балансу, психічні розлади. Крім того, гормони стреси впливають на стан волосся, шкіри, нігтів.

Як стрес може впливати на ріст волосся

Згідно з дослідженнями, стрес є одним із чинників, які провокують випадання волосся. Серйозні стресові ситуації впливають на весь організм, і волосся зокрема. Однак відбувається це не одразу, а через кілька місяців.

Випадіння волосся від стресу – проблема, з якою стикаються різного віку. Чому випадає волосся «від нервів», як кажуть у народі? Тут задіяно кілька механізмів.

Життя у постійній напрузі, підвищена тривожність, часті хвилювання можуть змінювати реакції центральної нової системи. Контролювати ці процеси за допомогою сили волі неможливо. Наприклад, через звуження капілярів у шкірі голови погіршується процес живлення волосяних цибулин. Відтак волосся у фазі росту переходить в останню фазу життя. Відповідно, після миття можна побачити багато волосся, яке випадає.

Стрес часто є причиною того, що організм витрачає вітаміни у посиленому темпі. Наприклад, практично весь вітамін В2, що надходить, йде на синтез гормонів стресу (передусім, кортизолу). Це стосується й інших вітамінів і мікроелементів. Потреба у деяких корисних речовинах під час стресу зростає навіть у 10 разів. Запас вітамінів і мікроелементів прото «згоряє», якщо людина відчуває стрес чи тривогу.

В умовах стресу посилюється синтез адреналіну. Він тягне за собою активацію обміну речовин, і це підвищує потребу у вітамінах. Якщо поживні речовини не поступають, їх дефіцит тільки посилює ознаки стресу і тягне за собою випадіння волосся.

Негативний вплив стресу на якість волосся

Негативний вплив стресу на якість волосся

Людина часто не відчуває, коли починається стрес і коли його руйнівна дія минає. Багато людей роками живуть у стані стресу і навіть не підозрюють про це. Однак хронічний стрес не лише провокує посилене випадіння шевелюри, а й негативно впливає на здоров’я загалом. Це може бути частий головний біль, свербіж шкіри, алергічні реакції.

Зазвичай випадіння волосся від стресу різко посилюється через 2-3 місяці після пережитого потрясіння. А якщо фактор стресу не усунути, то випадіння волосся тільки буде посилюватися. Але точно сказати, скільки часу потрібно для повного відновлення волосся, сказати важко. Тут варто враховувати стан здоров’я, вік, індивідуальні особливості організму. Тому якщо така проблема є, варто діяти, а не чекати, що все пройде.

Чому від стресу може випадати волосся?

Випадання волосся через стрес може бути пов'язане з рядом фізіологічних та хімічних механізмів, які відбуваються в організмі під впливом стресу. Так, в організмі виробляються гормони, такі як кортизол та адреналін. Через стрес-гормони зменшується природний життєвий цикл волосся, скорочення фази активного росту. Хронічний стрес може призводити до постійного вироблення таких гормонів, тому це подвійний негативний ефект.

Стрес може спровокувати запальні процеси в організмі, які можуть впливати на волосяні фолікули та сприяти випаданню волосся. Крім того, стрес впливає на циркуляцію крові, зменшуючи кількість крові, яка постачається до волосяних фолікулів. Недостатня кровопостачання часто призводить до втрати волосся. Часто стресові ситуації провокують погіршення стану голови, зокрема появу лупи, сухості, свербежу. Нестача поживних речовин провокує випадання волосся.

Що робити при випадінні волосся від стресу?

Що робити при випадінні волосся від стресу?

Відповідь проста – зменшити рівень стресу у щоденному житті. Адже це є причиною погіршення стану волосся. І ніякі вітаміни, маски та олії не допоможуть, якщо ви людина і далі страждатиме від наслідків стресу. Є багато методів і стратегій, які покликані зменшити рівень стресу. Це може бути медитація, прогулянки на свіжому повітрі, читання, слухання музики. Тільки комплексний підхід, спрямований на усунення стресу, допоможе покращити якість життя і здоров’я.

Правильне харчування

Дуже часто на фоні стресу люди забувають про правильне харчування. Заїдання стресу солодким, важка їжа, фаст фуд, одноманітна їжа – все це не найкращим чином впливає на організм і волосся зокрема. Відсутність вітамінів, амінокислот і поживних речовин часто є причиною, що волосся стає тьмяним і ламким. Дуже важливо переглянути свій раціон, включити більше корисних продуктів. Зокрема, це: м’ясо, молоко, крупи, морепродукти, цільнозернові продукти, фрукти.

Фізичні вправи

Дотримання здорового способу життя, повноцінний сон, регулярна фізична активність (ранкова зарядка, велопрогулянки, заняття у тренажерному залі) позитивно впливають на організм і дозволяють зменшити рівень стресу. Регулярна фізична активність вивільняє ендорфіни, які поліпшують настрій та знижують стрес.

Крім того, дуже важливо підібрати правильний догляд. Варто віддати перевагу м’яким шампуням, кондиціонерам, які підходять вашому типу волосся. Не рекомендують сушити волосся феном, випрямляти. Якщо волосся випадає, краще відмовитися на деякий час від фарбування.

Вітаміни та мінерали

Для того, щоб покращити стан волосся, варто переглянути свій раціон. Він має містити вітаміни, мінерали. Так, особливо корисні фрукти, овочі помаранчевого кольору, сири, м’ясо та риба, що містять вітамін А. Корисні біологічно активні добавки для відновлення росту волосся.

Для покращення росту волосся рекомендують вітаміни групи В, їх багато у яловичині, зелені, бобових, яйцях, крупах.

Вітамін С робить волосся еластичним, його багато у цитрусових і різних ягодах.

Для зміцнення коренів волосся і прискорення росту варто включити у раціон продукти, багато вітаміном Е. Його джерело – олії, горіхи, капуста.

Для блиску волосся варто вживати продукти, багаті вітаміном К. Це томати, печінка, морква, зелень, цибуля.

Зрештою, якщо випадання волосся через стрес тільки посилюється, не зволікайте з візитом до лікаря. Він оцінить стан волосся та підбере засоби для його зміцнення.

Yotsuba Japan - японський виробник косметики вітамінів та дієтичних добавок. Тут ви можете замовити сертифіковані, безпечні та ефективні препарати, які покращують стан волосся, зміцнюють його.

Як попередити випадіння волосся від стресу?

Як попередити випадіння волосся від стресу?

Ефективним є комплекс заходів, спрямований на зниження рівня стресу та підтримання загального здоров'я волосся. Зокрема, це:

  • Управління стресом. Введення практик медитації, глибокого дихання в повсякденне життя може допомогти знижувати рівень стресу.
  • Догляд за волоссям. При випадінні волосся використовуйте нежорсткі шампуні та кондиціонери без агресивних хімічних компонентів. Уникайте частого використання фену, прасок для волосся та інших термічних засобів.
  • Ефективне планування часу. Організація розкладу та планування може допомогти уникнути стресу, пов'язаного з невпорядкованістю.
  • Спілкування та соціальна підтримка. Розмова з друзями, рідними чи фахівцями може допомогти знайти підтримку та вирішити проблеми.

Зрештою, стрес є неодмінною частиною життя, і не завжди можна його повністю уникнути. Проте, вироблення здорових стратегій управління стресом і дотримання здорового способу життя може допомогти попередити його негативний вплив на здоров'я і волосся зокрема.