Шкідливі звички, жирна і смажена їжа, переїдання, фаст-фуд, часті стреси, вживання сильнодіючих лікарських засобів – всі ці фактори погіршують стан печінки. А цей орган відіграє надзвичайно важливу роль у процесах травлення, вироблення жовчі, виведення токсинів з організму.

Але часом, через накопичення шкідливих речовин, печінка втрачає свої функції. Тому варто знати, як почистити печінку.

Які основні функції нашої печінки?

Печінка відіграє такі важливі функції в організмі:

  • Травна – печінка може виробляти 1-1,5 л. жовчі протягом доби. Цей об’єм необхідний для нормального перетравлення та засвоєння їжі. У випадку нестачі жовчі кишечник може не засвоювати жири і кальцій.
  • Синтетична. Печінка синтезує різні складні хімічні речовини – білки, які необхідні для обміну речовин та підтримки кислотно-лужного балансу. Очищення організму – запорука правильного процесу обміну речовин.
  • Детоксикація – орган виконує функції хімчистки організму. А якщо ви з’їли щось неякісне, печінка це дезактивовує, щоб не страждали інші органи. Однак якщо шкідливих речовин дуже багато, печінка не може одразу їх знешкодити чи вивести з організму. Всі токсичні речовини потрапляють у жовчний міхур. А коли він переповнений шлаками, інші органи працюють з перевантаженням.

Які основні функції нашої печінки?

Чому важливо чистити печінку час від часу

Якщо печінка не виконує усіх своїх функцій, часто розвиваються аутоімунні захворювання, різні алергії. У такому випадку необхідна процедура очищення печінки.

Крім того, фахівці радять проводити у випадках:

  • появи висипань на шкірі;
  • колір обличчя став землистим;
  • відчуття слабкості, хронічної втоми.

Правильне очищення організму дозволить покращити загальний стан організму, роботу внутрішніх органів, відновити стан шкіри обличчя. Під час очищення печінки важливо дотримуватися рекомендацій лікарів, не переїдати, виключити з раціону шкідливі продукти та вживати достатньо рідини.

Не менш важливо вживати комплекси вітамінів, які позитивно впливають на роботу печінки. Наприклад, відмінно себе зарекомендував БАД для підтримки печінки японського виробництва. Це унікальний комплекс подвійної дії. В його основі – глутатіон, який має потужну антиоксидантну дію, нейтралізує токсини, чудово підтримує функцію печінки. Вживання препарату нормалізує обмін речовин, зміцнює організм.


Вплив харчування на роботу печінки

Вплив харчування на роботу печінки

Ні для кого не секрет, що наш раціон впливає на наше здоров’я і самопочуття. На роботу печінки негативно впливають такі продукти:

  • Алкогольні напої. Надмірне вживання алкоголю часто є причиною того, що печінка працює на межі своїх можливостей. Також не варто запивати алкоголь газованими напоями, адже це лише ускладнює роботу печінки.
  • Сухарики, чіпси, крекери. На роботу печінки негативно впливає надмірне вживання солі. Перевантажують її і снеки з рафінованими вуглеводами, високим вмістом фруктози, кукурудзяним сиропом.
  • Копчені вироби. Надмірне вживання смаженого, копченого м’яса перевантажує печінку. Не варто зловживати ковбасним виробами.
  • Газовані напої. Постійне вживання газованих напоїв, що містять велику кількість цукру, штучні хімічні добавки та ароматизатори, шкодить печінці. Краще випити натуральний сік.
  • Фаст-фуд. Швидка їжа з великою кількістю майонезу, кетчупу, гострих приправ, напівфабрикати згубно впливають на внутрішній орган.

Які основні функції нашої печінки?

Чим очистити печінку: продукти, що в цьому допоможуть

Не знаєте, як очистити печінку в домашніх умовах? Для того, щоб відновити нормальну роботу цього органу, потрібно включити в раціон корисні продукти:

  1. Волоські горіхи. Це джерело насичених жирних кислот, різних вітамінів та амінокислот. Корисна звичка – з’їдати 2-3 волоські горіхи щодня. Вони містять аргінін – амінокислоту, що допомагає печінці в нейтралізації аміаку.
  2. Грейпфрут. Цей фрукт містить вітамін С, антиоксиданти, які очищують печінку. Але варто їсти не тільки соковиту м'якоть плода, а й плівки. Адже саме в них містяться речовини, що нормалізує метаболізм глюкози та допомагає розщеплювати накопичені молекули жиру.
  3. Зелений чай має відмінні антиоксидантні властивості, які допомагають печінці вести боротьбу з нейтралізації багатьох токсинів. Водночас він стимулює спалювання жирів.
  4. Куркума сприяє регенерації пошкоджених клітин печінки та посилює вироблення жовчі. Регулярне вживання цієї приправи сприяє виведенню різних канцерогенів, що потрапляють в організм разом з їжею. А такі спеції, як зіра, коріандр, каррі допомагають позбутися застою жовчі та нормалізують вироблення ферментів печінки.
  5. Авокадо сприяє виробленню глутатіону печінкою. А ця речовина відіграє ключову роль у нейтралізації токсинів.

І це далеко не весь перелік продуктів, чим почистити печінку. Також на її роботу позитивно впливають свіжі фрукти, оливкова олія, гарбуз, броколі, цвітна капуста.


Напої, що сприяють детоксикації печінки

Напої, що сприяють детоксикації печінки

Все більше людей цікавляться, як відновити печінку. Для цього підходять різні напої:

  1. Жовчогінні трави – перевірений спосіб очистити печінку і покращити її роботу. Відмінний жовчогінний ефект мають кореневища аїру болотного, валеріани лікарської, квітки кульбаби, безсмертника піщаного, кукурудзяні стовпчики з приймочками, трава материнки звичайної, м'яти перцевої, суцвіття календули лікарської, ромашки аптечної, плоди фенхеля звичайного. Якщо ви хочете отримати м'який жовчогінний ефект, то варто обрати плоди і листя брусниці, лісової суниці і чорниці.
  2. Мікс овочевих соків. Це може бути свіжовичавлений буряковий, морквяний і огірковий соки. Пити їх потрібно 2-3 рази на день по півсклянки.
  3. Оливкова олія і лимонний сік. За бажанням можна обрати будь-яку іншу натуральну олію.
  4. Відвар вівса. Перевірений народний метод, як очистити печінку від шлаків. Напій чудово нормалізує процеси обміну речовин. Часто його рекомендують для відновлення роботу органу після перенесених хвороб.
  5. Чай з імбиром. Імбир покращує відтік жовчі, відмінно виводить токсини з організму.

Які основні функції нашої печінки?

Як зрозуміти, що ваша печінка нормально функціонує

Зазвичай, коли печінка працює належним чином, ви не відчуваєте ніяких симптомів. Звичайні ознаки нормальної роботи печінки включають добре перетравлення їжі, нормальний стіл і туалетні процеси, а також відсутність болів або дискомфорту в правому верхньому куті живота.

Якщо ви зауважили симптоми, які можуть вказувати на проблеми з печінкою, варто проконсультуватися з лікарем. Для діагностики хвороб, пов’язаних з розладами печінки, використовують аналіз крові та ультразвукове дослідження. Якщо аналіз крові в межах норми, причин для занепокоєння немає.

Ультразвукове дослідження дозволяє оцінити структуру, розмір і форму печінки, а також виявити різні патології – жирову інфільтрацію, камені в жовчному міхурі тощо.


Які основні функції нашої печінки?

Як очистити печінку правильно?

Цікаво, як нормалізувати роботу печінки в домашніх умовах? Головне - обрати спосіб, який підійде саме вам.

  • Правильне пиття. Вживайте достатньо води, це допоможе виводити токсини з організму. Можна пити не лише воду, а й соки і трав’яні чаї.
  • Натуральні олії. Суть цього способу – додавати до страв натуральні рослинні олії. Адже рослинні жири – один з найкращих продуктів для детоксикації. Підійдуть різні олії – соняшникова, гарбузова, лляна, олія розторопші, кедра, чорного кмину. Додавати олію варто в їжу по столовій ложці на день.
  • Корисні екстракти ялиці, куркуми, імбиру, артишоку. Вони збільшують викид жовчі, сприяють виведенню токсинів. Крім того, екстракт ялицю стимулює регенерацію клітин, сприяє відновленню печінки, знімає запалення і допомагає очистити лімфосистему.
  • Правильне харчування. Для того, щоб отримати позитивний ефект, важливо дотримуватися дієти: виключити алкоголь, жирну, важку та смажену їжу. Корисно вживати продукти, які сприяють очищенню печінки. Наприклад, можна приготувати салат, додати ложку натуральної оливкової олії. Така страва і смачна, і корисна. Варто включити в раціон селеру, часник і цибулю.
  • Однак перед тим, як застосувати якісь рекомендації, варто проконсультуватися лікарем.

    На думку дієтологів, найкращий час для чищення печінки – початок весни і кінець літа. Однак для того, щоб піклуватися про своє здоров’я, не варто чекати особливої нагоди.

    Загалом, щоб зберегти печінку здоровою, варто дотримуватися здорового способу життя, уникати стресів, переглянути свій раціон. Корисно включити в нього вітамінні комплекси та біологічно активні добавки. А ще – вчасно очищувати печінку. Дотримання простих рекомендацій дозволить зберегти здоров’я печінки та відмінне самопочуття.