Часто люди забувають дні народження рідних, друзів, номери телефонів, іншу інформацію, яка дуже важлива. У таку ситуацію можуть потрапити люди різного віку. Погіршення пам’яті створює різні незручності під час роботи, у побуті. Чому погіршується пам’ять? Чи є дієві способи, як покращити пам'ять? Давайте поміркуємо разом.

Що таке пам'ять?

Пам’ять – когнітивна функція мозку, вона відповідає за зберігання і добровільне відновлення даних. Завдяки пам’яті людина може згадувати думки, відчуття, відтворювати події минулого. Значною мірою за пам’ять відповідає гіпокамп, але часто залучені ще й інші відділи головного мозку.

Ознаки проблем пам'яті

Про проблеми з пам’яттю можуть свідчити труднощі із запам’ятовуванням подій, що відбулися недавно (проблеми з короткочасною пам’яттю), давніх спогадів (проблеми з довготривалою пам'яттю).

Фахівці називають такі тривожні дзвіночки, на які точно варто звернути увагу:

  • Людині важко відтворити не тільки дрібні, буденні події, а й значні.
  • Людині складно сконцентруватися, під час розмови вона губиться, перепитує, може ставити одній й ті самі питання;
  • Навички усного і писемного мовлення погіршення, людині важко висловити думку, вона робить паузи, довго згадує потрібне слово;
  • Плутання в хронології подій;
  • Погана орієнтація у часі і просторі, людині важко згадати навіть знайому вулицю;
  • Погіршення пам’яті може відбуватися раптово, у певний момент, або поступово.

Є багато випадків, коли проблеми з пам’яттю з’являються періодично. Часто вони проявляються на фоні перевтоми або під час серйозного неврологічного захворювання.

Зрештою, випадкові прогалини в пам’яті не є проблемою, адже забудькуватість – одна з функцій головного мозку. Але коли ситуація часто повторюється, то варто задуматися, в чому справа.

Ознаки проблем пам'яті

Як покращити пам'ять

Спеціалісти стверджують, що людина може покращити свою пам'ять. Для цього потрібне регулярне тренування. Допоможуть такі практичні вправи:

  1. Формуйте ланцюжки асоціацій. Нову інформацію, яку ви почули чи прочитали, пов’язуйте із знайомими образами. Якщо потрібно запам’ятати якийсь предмет, крім зорового образу задіюйте органи нюху, смаку.
  2. Шукайте риму. Потрібно запам’ятати важливу фразу? Шукайте риму, наспівуйте знайомі мотиви.
  3. Якщо важко запам’ятати слова чи словосполучення, які зовсім не пов’язані між собою, можна придумати історію. Вона може бути фантастична або й повністю абсурдна, але потрібну інформацію ви точно запам’ятаєте. Це перевірений спосіб поліпшити пам'ять людини.
  4. Для того, щоб краще запам’ятати навчальний матеріал чи якусь важливу інформацію, перекажіть її. Це може бути інша людина або навіть уявний співрозмовник.
  5. Ще один перевірений прийом, який дозволить краще запам’ятати великий обсяг інформації, - під час читання потрібно уявити велику кімнату. Важливі фрази чи слова уявно «розмістіть» на певне місце. Згодом достатньо уявити кімнату, і потрібна інформація просто «спливе» у пам’яті.

Класифікація видів пам'яті

На основі виду запам’ятовування виділяють два види пам’яті:

  • довільна, коли людина докладає певні зусилля, щоб запам’ятати тут чи іншу інформацію.
  • мимовільна – запам’ятовування відбувається самостійно;

За видом психічної активності є такі види пам’яті: образна, моторна, емоційна, рухова чи словесно-логічна.

Залежно від тривалості зберігання певної інформації виділяють:

  • Сенсорна. Особливість цього виду – інформація зберігається дуже короткий проміжок часу, інколи тільки до половини секунди. Вона необхідна для орієнтування у просторі.
  • Оперативна – передбачає запам’ятовування інформації про певну кількість об’єктів під час виконання певного завдання. Процес відбувається без участі людини.
  • Короткочасна пам’ять. Вона задіюється для виконання певного завдання. Наприклад, під час розмови потрібно запам’ятати номер телефону і записати його.
  • Довготривала пам’ять. Цей вид пам’яті формується в кілька етапів, на основі частого повторення. Вона забезпечує зберігання певних вмінь, навичок і знань, які потрібні у всіх сферах життя.
Види пам'яті

Причини та фактори ризику зниження пам'яті

Поширена думка, що добра чи погана пам’ять – від народження, а розвивати її можна лише у дошкільному чи ранньому шкільному віці. Але насправді це не так. Згідно з останніми дослідженнями, навіть у зрілому віці можна покращити пам’ять і увагу. А причинами погіршення пам’яті можуть бути такі фактори:

  • Стан організму, зокрема різні черепно-мозкові травми, пухлини і запальні процеси у головному мозку, погане кровопостачання, спричинене судинними захворюваннями, неврологічні розлади.
  • Шкідливі звички. Зловживання алкоголем, куріння, вживання наркотичних речовин часто призводять до руйнування нервових клітин.
  • Особливості способу життя. Відсутність збалансованого і повноцінного харчування, дефіцит вітамінів, часті стреси, нервове перенапруження, депресивні стани, регулярне недосипання.
  • Відсутність навантаження на головний мозок. Часто активне використання гаджетів чи звичка довго переглядати телепрограми може погіршити пам’ять.
  • Брак спілкування, середовище, яке не спонукає до розвитку.
  • Вікові зміни. У похилому віці все-таки відмирає більше нейронів, ніж утворюється.

В будь-якому випадку не варто миритися із ситуацією. Досвід показує, що покращити пам'ять дорослій людині цілком реально.

Продукти для покращення пам'яті

Для нормальної мозкової діяльності дуже важливим є нормальне повноцінне харчування. Крім того, в раціон варто включити продукти, які допоможуть покращити пам'ять у домашніх умовах:

  • Волоські горіхи містять магній, мелатонін, Омега-3 жирні кислоти.
  • Мед. Амінокислоти, білки, залізо, вітаміни антиоксиданти позитивно впливають на роботу мозку.
  • Риба, особливо жирні сорти, містить корисні жири, білки, які можуть зміцнити пам'ять і роботу мозку.
  • Темний шоколад містить флавоноїди, антиоксиданти, які покращують кровообіг і підтримують функції мозку.
  • Фрукти та овочі містять клітковину, яка сприяє оновленню клітин мозку, покращує пам'ять і увагу.
  • Яйця містять холін, який є важливим елементом для функцій мозку, таких як формування клітинних мембран.
  • Зелений чай покращує концентрацію уваги, працездатність, пам'ять.
  • Морські водорості – джерело вітамінів гpупи B, пoлiнeнacичeниx жиpниx киcлoт, ceлeну тa цинку. Ці речовини підтримують функції головного мозку та допомагають уникнути порушень мозкового кровообігу.
  • Pибa – для полiпшення poбoти мoзку пepeвaгу cлiд нaдaвaти жиpним copтaм (cкумбpiя, лococь, capдинa, тpicкa), бaгaтими нa Oмeгу-З i бiлки, якi cклaдaють ocнoвну їжу для мoзку.

Корекція раціону – перевірений спосіб, як покращити короткочасну пам'ять. Тому харчуванню варто приділити особливу увагу.

Їжа для пам'яті

Які існують препарати для покращення пам'яті

Якщо ж порушення пам’яті спричинене різними захворюваннями головного мозку чи травмами, то без медикаментозного лікування не обійтися. Медичні препарати покращують надходження кисню до клітин головного мозку, покращують концентрацію уваги.

Часто для покращення пам’яті використовують дієтичні добавки. Їх вважають більш щадними, ніж ліки, вони містять натуральні компоненти. Правильно підібрані препарати – перевірений спосіб, як покращити довготривалу пам'ять.

Відмінно зарекомендували себе вітаміни для мозку від Yotsuba Japan. Це японський виробник косметики вітамінів та дієтичних добавок, який успішно працює на ринку багато років і пропонує тільки високоякісну і сертифіковану продукцію. Препарати Yotsuba Japan підходять для людей різного віку. Вони покращують пам’ять, увагу, підвищують працездатність, відмінно активізують роботу обох півкуль мозку.

Як покращити пам'ять у дорослого та дитини

Тренувати пам’ять можна у будь-якому віці.

  1. Вчіть напам’ять вірші, прозові твори. Щоб отримати бажаний ефект, заучування має бути осмисленим. Можна вивчити невеликий вірш, уривок з оповідання.
  2. Вивчайте іноземну мову. Перевірений і дієвий спосіб покращити пам’ять. Варто почати з малого, наприклад вчити по кілька нових слів. Але позитивні зміни ви побачите вже за місяць.
  3. Грайте в інтелектуальні ігри. Кросворди, ребуси, головоломки, інтелектуальні онлайн ігри – сьогодні легко можна обрати те, що цікаво саме вам. Але ігри варто час від часу змінювати, бо мозок швидко звикає до певного виду завдань. Крім того, це чудовий спосіб покращити концентрацію уваги.
  4. Малюйте. Візуалізація – чудовий спосіб запам’ятати інформацію і розвинути пам'ять. Допоможуть графіки, картинки – завдяки їм легше запам’ятовувати деталі.

Крім того, не забувайте про повноцінний відпочинок, збалансоване харчування, фізичну активність.

10 корисних порад на кожен день

Чи реально захистити мозок від погіршення пам’яті? Допоможуть в цьому прості вправи:

  • Регулярно тренуйте пам’ять. Так, достатньо виділяти хоча б 15 хвилин на кросворди, головоломки та інтелектуальні ігри, спеціальні вправи для покращення роботи мозку. Не поспішайте шукати інформацію в Інтернеті, спочатку постарайтеся пригадати потрібне самостійно.
  • Старайтеся фокусуватися на всьому, що відбувається навколо: якщо розмовляєте, уважно слухайте співрозмовника, якщо гуляєте, звертайте увагу навіть на найменші деталі.
  • Читайте книги, обдумуйте прочитане. Це допоможе зміцнити пам'ять.
  • Перегляньте свій раціон. Відмовтеся від важкої їжі, яка викликає запальні процеси деяких відділів мозку і негативно впливає на пам’ять загалом.
  • Користуйтеся GPS-нaвiгaтopом якомога менше. Це дозволить краще розвивати короткочасну пам’ять, адже згодом ця інформація «переміщується» у довготривалу пам’ять.
  • Шукайте позитив у всьому. Не культивуйте в собі занепокоєння, адже тривожність так само негативно впливає на пам’ять, які і нікотин. Чітко відслідковуйте, коли ви починаєте хвилюватися зайвий раз, і шукайте можливість заспокоїтися.
  • Щодня приділяйте час фізичній активності. Пробіжка, зарядка, плавання, заняття у фітнес-залі, велопрогулянки – все це насичує мозок киснем. До речі, саме аеробіка впливає на розмір гiпoкaмпa, який безпосередньо відповідає за пам’ять.
  • Спіть щонайменше 8 годин на добу.
  • Робіть гімнастику для очей. Хоча б 30 секунд водіть очима вліво-вправо, щоб зіниці рухалися. Ця проста вправа дозволяє активізувати зони мозку, які відповідають за мозок.
  • Відмовтеся від шкідливих звичок – вживання алкоголю, куріння. Не зловживайте медикаментами.
  • Зрештою, погана пам’ять – не вирок. Ситуація можна виправити. Головне – набратися терпіння і не опускати руки. Вірте в себе, і у вас все вийде!