Ідеальна фігура – мрія багатьох жінок. Тому у мережі так багато порад, що потрібно їсти, щоб схуднути. Є різні дієти і обмеження. Однак наш організм так влаштований, що часом хочеться чогось солодкого, а іноді – солоного. Як наслідок – зайві кілограми. А навіть після дуже жорсткої дієти вага може повернутися. Все більше людей цікавить, як схуднути без дієт і чи це реально.

Від чого залежить втрата ваги?

Дуже поширені питання, як правильно схуднути. Насамперед потрібно проаналізувати, скільки калорій на день ви споживаєте. Важливо створити невеликий дефіцит калорій та обов’язково збільшити фізичну активність. Крім того, на процес набору ваги впливають такі фактори:

  • Стать. Жінки худнуть повільніше, адже у них вищий відсоток жиру і менший відсоток м’язів.
  • Вік. З віком відсоток м’язової маси тіла стає меншим, обмінні процеси уповільнюються.
  • Дефіцит калорій. Схуднути можна швидше, якщо є дефіцит калорій.
  • Якість сну. Нестача сну провокує потяг до калорійної їжі, адже в організмі зростає рівень кортизолу.
  • Особливість попереднього схуднення. Якщо вдалося схуднути, але зайва вага повернулася, то наступного разу її позбутися важче.

Від чого залежить втрата ваги?

Як схуднути без дієт?

Багатьох людей цікавить, як схуднути без шкоди для здоров'я. Насправді дотримання простих правил дозволить позбутися зайвої ваги без виснажливих дієт. Зокрема, це раціональне харчування, вибір їжі за кількістю калорій, а також відмова від шкідливих звичок (вживання алкоголю, куріння).

Якщо ви хочете підтримувати тіло у гарній формі, потрібно регулярно займатися фізичними вправами, віддавати перевагу активним видам відпочинку (велопрогулянки, піші прогулянки). Крім того, важливо контролювати розмір порцій, не переїдати, не відволікатися на інші заняття під час прийому їжі. А також – уникати стресів, добре висипатися. Недосипання провокує виділення гормонів, які викликають підвищений апетит.

Для того, щоб підтримувати нормальну вагу, потрібно дотримуватися нормального питного режиму. Чиста вода покращує обмін речовин. Дієтологи радять пити як мінімум 2 л води на добу для схуднення.

То що потрібно їсти, щоб схуднути?

Поширене запитання, що треба робити, щоб схуднути і що можна їсти. На думку дієтологів, секрет втрати ваги – правильне харчування. А якщо додати ще регулярні фізичні навантаження, позитивний результат не забариться. Водночас навіть дуже інтенсивні тренування можуть бути зведені нанівець через неправильне харчування. Тому так важливо проаналізувати своє меню і включити у нього корисні продукти.

Фрукти й овочі

Фрукти і овочі багаті антиоксидантами, тому покращують процеси травлення, засвоєння поживних речовин. Також вони містять вітаміни С, Е та бета-каротин, які дуже потрібні для нормального функціонування імунної системи.

Риба

Риба обов’язкова у раціоні тих, хто хоче схуднути, адже вона багато білком, омега-3 жирними кислотами. Саме вони допомагають спалювати жир та покращують процеси обміну речовин.

Яловичина та курка

Якщо ви хочете набрати м'язову масу, варто включити у меню пісну яловичину. У ній є корисні речовини, що сприяють зростанню м'язів, включно із залізом, цинком і вітаміном B. Крім того, це джерело високоякісного білка, різних амінокислот.

Курятина – чудова альтернатива жирній свинині. Її рекомендують тим, хто хоче схуднути і підтримувати нормальну вагу. М’ясо курки містить багато калію, фтору, магнію, заліза, цинку, йоду, кальцію, та багатьох інших мікро - і мікроелементів.

Вівсянка та інші злаки

Вівсянку вважають дієтичним джерелом вуглеводів, вона має низький глікемічний індекс . Вона чудово притуплює почуття голоду, дарує відчуття ситості, містить багато клітковини, різних мікроелементів, а також сприяє втраті жиру.

Яйця

Яйця – джерело білка та амінокислот, правильних жирів та вітамінів А, В, D, E. Водночас яйця містять залізо, йод, кальцій, калій, фосфор. Дієтологи радять з’їдати як мінімум три яйця тим, хто хоче позбутися зайвої ваги.

Молочні продукти

У склянці молока – добова норма кальцію, нестача якого призводить до порушення процесів обміну речовин. Жир, який міститься в молоці, не створює зайвого навантаження на травну систему, а це насичує організм та тамує відчуття голоду. Молочні продукти рекомендують вживати під час різних дієт. Не менш корисний і кефір, який позитивно впливає на органи травлення та підходить для зниження ваги. Склянка кефіру перед сном дозволить позбутися відчуття голоду, покращує сон.

Хороші жири

Жирні сорти риби, горіхи, оливкова олія, листкові овочі, насіння льону, авокадо – всі ці продукти містять хороші жири. Воно відіграють важливу роль у виробленні гормонів, стимулюють зростання м'язів.

Цільнозернові продукти

Цільні зерна краще перетравлюються, забезпечують організм енергією. Наприклад, неочищений рис допомагає підвищити гормон росту, що стимулює зростання м’язової маси, втрати жиру.

Червоне вино

У вині є ресвератрол, який перетворює шкідливі білі жирові клітини на бежеві. А такий жир легше спалювати організмом протягом дня. Келих червоного вина корисно навіть тим, хто дотримується дієти. Напій стимулює обмін речовин, покращує нарощування м’язової маси.


Як схуднути без дієт?

Бади і схуднення: що з добавок корисно приймати

Часто запитують, які вітаміни допомагають схуднути. Досягти бажаного ефекту допоможуть і БАДи.

Біологічно активні добавки – спеціально підібрані комплекси речовин, які активізують ті чи інші функції організму. Вони включають комплекс компонентів, які допомагають прискорити та полегшити боротьбу із зайвими кілограмами. Однак варто чекати чудодійного ефекту тільки від вживання добавок, буде складно. Для отримання бажаного ефекту потрібен комплекс заходів, і вживання БАДів – тільки один із них.

Не знаєте, які бади допоможуть схуднути? Ці препарати зменшують відчуття голоду, позитивно впливають на роботу кишково-шлункового-тракту, виводять токсини і шлаки, розщеплюють жир, забезпечують потребу організму у вітамінах, мікроелементах, інших корисних елементах. Наприклад, добавка- блокатор калорій Gymnema Sylvestre пригнічує апетит і сприяє ефективному схудненню.

Що ще допоможе безпечно втратити вагу: корисні звички

Зміна способу життя – розумна альтернатива постійним дієтам, які не дають тривалого ефекту. Корисно виробити звички, які покращать загальне самопочуття. Спочатку може бути складно, але згодом ви звикнете.

1. Після пробудження, натщесерце, випивайте склянку води з лимоном.

2. Обов’язково робіть ранкову зарядку. Вона може бути нетривалою, головне – регулярність.

3. Завжди майте під рукою доступ до питної води.

4. Ходіть пішки, щодня гуляйте не свіжому повітрі.

5. Харчуйтеся невеликими порціями 3-4 рази на день.

6. Мінімізуйте стреси.

7. Медитуйте, мисліть позитивно.

8. Перегляньте свій раціон, включіть у нього більше білкової їжі (м’ясо, горіхи, бобові), клітковини, свіжих овочів і фруктів.

А тепер про те, як в жодному разі не можна худнути

  • Екстремальні дієти. У мережі є десятки дієт, які буквально гарантують швидкий результат. Це різні екстремальні дієти з низькою калорійністю, монодієти (яблучна, кефірна, гречана). Такі обмеження призводять до втрати м’язової маси, недостатнього надходження поживних речовин і навіть втрати енергії. Тому людина отримує втрату сил, погіршення самопочуття, а вага повертається до передньої позначки.
  • Продукти, що дають погане насичення. Це швидкі перекуси, готові супи, каші швидкого приготування, солодощі, а також вироби з білого борошна і цукру, солодкі газовані напої, алкоголь.
  • Гонитва за швидким схудненням. Багато дієт і методів обіцяють швидке і навіть раптове схуднення. На думку дієтологів, нормальний темп схуднення — мінус 2-4 кілограми на місяць та по 2-4 сантиметри в окружностях. Тільки у такому випадку організм легко адаптується до нових умов, не зазнає додаткового стресу.
  • Диво-пігулки для раптового схуднення. Напевно, про чудодійні препарати, які швидко, без дієт і тренувань допомагають позбутися зайвих кілограмів. Виробники обіцяють миттєвий результат, тому це спокушає багатьох людей. Але замість ідеальної фігури можна отримати тільки шкоду для здоров’я. На думку фахівців, кожен препарат має побічні дії, про які виробники просто замовчують цю інформацію. Наслідки вживання чудо-пігулок можуть бути дуже різні, в деяких випадках їх може не бути. Можуть бути проблеми з нирками, кишково-шлунковим трактом, різні гормональні розлади.

Отже, схуднути без дієт - можливо. Потрібно відкоригувати свій спосіб життя, переглянути раціон. А ще - виробити корисні звички, які допоможуть досягти омріяної мети!